ACM onderzoekt appwinkel Google om mogelijk machtsmisbruik
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar Google vanwege de mogelijk oneerlijke voorwaarden van zijn appwinkel. Appmakers worden verplicht in de Google Play Store het betaalsysteem van Google te gebruiken. Het onderzoek volgt nadat de ACM al maanden in de clinch ligt met Apple over de App Store.
Na een klacht van het Amerikaanse datingbedrijf Match Group, de maker van onder andere Tinder, gaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoeken of het moet optreden tegen Google. Dat heeft een woordvoerder vandaag laten weten.
Makers van datingapps zouden geen gebruik meer kunnen maken van een ander betalingssysteem dan het betaalsysteem van Google. Ook zouden datingapps niet meer mogen verwijzen naar andere betaalmogelijkheden. Match Group vroeg de ACM om te onderzoeken of Google hiermee misbruik maakt van zijn machtspositie. Google rekent commissie over de betalingen binnen de apps.
Reactie Google
Google laat in een reactie weten dat de datingapps van Match Group in aanmerking komen om 'slechts 15 procent' commissie te betalen over de abonnementen via de Google Play Store. Ook wijst Google erop dat appmakers hun apps op Android-telefoons ook nog altijd kunnen verspreiden via alternatieve appwinkels of direct naar gebruikers via eigen websites.
Apple kreeg 50 miljoen euro boete
Het onderzoek naar de Google-appwinkel volgt nadat de ACM vorig jaar al stelde dat de voorwaarden die Apple hanteert in zijn App Store 'onredelijk en in strijd met de mededingingsregels' waren. Dat onderzoek startte de toezichthouder ook na klachten van datingbedrijven.
De ACM zei eerder deze week dat Apple ondanks allerlei toezeggingen nog altijd niet voldoet aan de Nederlandse wet. De toezichthouder wil dat datingapps andere betaalsystemen moeten kunnen gebruiken. De manier waarop Apple dat wil mogelijk maken is volgens de instantie nog steeds onvoldoende. De ACM bereidt daarom een nieuwe dwangsom tegen Apple voor. De iPhonemaker kreeg al 50 miljoen euro aan dwangsommen opgelegd.
De makers van datingapps moeten nu verplicht betalingen laten verwerken door Apple en moeten tot 30 procent van hun inkomsten afdragen aan het bedrijf. De datingappmakers hopen met andere betaalsystemen goedkoper uit te zijn.
Rechtszaken door maker Fortnite
Eerder startte Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite, zowel tegen Apple als tegen Google rechtszaken over de vermeende oneerlijke regels van de appwinkels. Epic verloor de zaak tegen Apple grotendeels, maar de zaak tegen Google loopt nog.
Google wees er in die zaak op dat zijn Android-systeem, anders dan het Apple-systeem iOS, meerdere appwinkels toestaat. Google zei ook dat Epic zich met de versie van Fortnite zonder het Google-betaalsysteem schuldig maakt aan contractbreuk en eiste daarvoor een schadevergoeding.