Musk dreigt overname Twitter af te blazen: 'Afspraken geschonden'
Elon Musk zegt dat Twitter de overeenkomst over een overname voor 44 miljard dollar heeft 'geschonden'. Daardoor zou hij het recht hebben om de overnamedeal af te blazen.
Het juridische team van Elon Musk beweert in een brief aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat het socialmediabedrijf hem geen informatie heeft gegeven over het probleem met spambots. De Tesla-baas zegt recht op die informatie te hebben op grond van de overnamedeal. Musk kan er volgens de brief nu voor kiezen om 'de transactie niet te voltooien' vanwege de vermeende contractbreuk.
De miljardair klaagde de afgelopen weken meermaals over het probleem van nepaccounts en spambots op Twitter. Hij liet eerder al weten de overnamedeal 'op pauze' te zetten, totdat Twitter met meer bewijzen zou komen over het aantal nepaccounts op het platform. Dat het bedrijf daar geen gehoor aan heeft gegeven is volgens Musk niet anders op te vatten dan als een poging hem te dwarsbomen en de kwestie te verdoezelen.
In de brief stelt Musk dat de 'lakse testmethoden van Twitter onvoldoende zijn', en dat hij daarom zijn eigen analyse moet uitvoeren. "De door hem gevraagde gegevens zijn daarvoor nodig."
Twitter zegt in een reactie ervan uit te gaan dat de overname gewoon doorgaat. Ook zegt Twitter zich aan alle gemaakte afspraken te houden en de nodige informatie met Musk te delen.
Minder dan 5 procent van de accounts
Twitter schat dat minder dan 5 procent van zijn dagelijkse gebruikers spamaccounts zijn. Vorige maand zei Twitter-CEO Parag Agrawal dat het bedrijf Musk een uitleg had gegeven over hoe het tot deze schattingen komt. "We kijken ernaar uit om het gesprek met hem en jullie allemaal voort te zetten", schreef Agrawal toen.
Musk trekt de schattingen van Twitter ernstig in twijfel. Hij denkt dat er minstens 20 procent nepaccounts zijn. Hij verklaarde ook dat zijn team 'een willekeurige steekproef van 100 volgers' op Twitter zou testen om het aantal nepaccounts te bepalen. Twitter baseert zijn berekeningen over nepaccounts ook altijd op een steekproef van slechts 100 accounts, stelt Musk. Met die opmerking schond hij volgens Twitter de geheimhoudingsovereenkomst van de overnamedeal.
Winstgevendheid
Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.
Na de overname wil Musk dat Twitter meer geld gaat verdienen aan andere inkomstenstromen dan advertenties, zoals het Twitter Blue-abonnement. Ook is hij van plan om bedrijven en overheden te laten betalen voor het gebruik van de dienst.
Texas wil ook onderzoek naar nepaccounts
Analisten vermoeden volgens Bloomberg dat het Musk mogelijk te doen is om de overnameprijs omlaag te krijgen. Het bedrag van 44 miljard dollar is zelfs voor Musk een enorm bedrag, want zijn vermogen bestaat vooral uit aandelen in onder andere Tesla en niet uit contanten. Eerder lukte het Musk wel om investeerders te vinden om hem te helpen bij de overname van Twitter.
Musk staat niet alleen in zijn zorgen over het aantal nepaccounts op Twitter. Een openbaar aanklager in Texas heeft ook een onderzoek aangekondigd naar de kwestie, meldde The Wall Street Journal maandag. Twitter zou mogelijk bepaalde regels in die staat overtreden, vandaar dat de aanklager het bedrijf om informatie heeft gevraagd.