Strijd om Twitter

Musk wil rechtszaak Twitter-overname pas in februari

16 juli 2022 om 04:19
Laatste update: 16 juli 2022 om 05:59

Elon Musk wil dat de rechtszaak die Twitter tegen hem aanspant over de afgeblazen overname wordt uitgesteld naar volgend jaar. Twitter zou de zaak al in september van start willen laten gaan, maar Musk wil niet eerder dan februari in de rechtszaal verschijnen.

Volgens de advocaten van Musk is dat uitstel nodig omdat het om complexe bewijslast gaat. Twitters verzoek om de zaak snel te behandelen is volgens Musk 'de nieuwste tactiek om de waarheid over spam-accounts te verhullen', die zou volgen na 'maanden van vertragen en verduisteren'.

Musk blies vorige week de overname van Twitter af, maar het bedrijf wil de miljardair via de rechter alsnog tot de overname dwingen voor de afgesproken 44 miljard dollar.

Volgens Twitter heeft Musk de voorwaarden uit de overname-overeenkomst geschonden. Musk stelt dat Twitter 'misleidende verklaringen' heeft gegeven over het percentage spamaccounts op het platform.

Heikele kwestie: nepaccounts

Twitter zegt dat nep- en spamaccounts slechts 5 procent van alle accounts op het platform, maar volgens Musk is het aandeel nepaccounts, zogeheten bots, vele malen groter. Musks advocaten zeggen dat er bergen aan data onderzocht moeten worden om de claim te onderbouwen voor de rechter.  

Het percentage echte gebruikers kan invloed hebben op de winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet op advertenties klikken. Media noemen de rechtszaak tussen Twitter en Musk 'een van de grootste juridische confrontaties in de geschiedenis van Wall Street'.

'Minachting'

Twitter zegt de vele verzoeken van Musk om details over de bots te hebben geprobeerd te beantwoorden, maar Musk zou vergaderingen en briefings niet hebben bijgewoond. De miljardair heeft het bedrijf 'minachting' getoond en zijn exit-strategie is 'een model van hypocrisie en kwade trouw', aldus de aanklacht.

De vraag is of de kwestie over de nepaccounts voldoende is om onder de voorwaarden van de overname-overeenkomst uit te kunnen komen. Juridische experts betwijfelen dat. De rechters in de Amerikaanse staat Delaware, waar de rechtszaak is aangespannen, legden eerder de lat erg hoog als beoogde kopers van bedrijven hun deals wilden cancellen.

Musk voert ook aan dat Twitter zich sinds de overnamedeal niet aan zijn normale bedrijfsvoering heeft gehouden. Het bedrijf stelde een personeelsstop in en ontsloeg belangrijke managers. In de deal stond overigens ook dat Musk 1 miljard dollar moet betalen als hij de overname niet doorzet. Musk is de rijkste man ter wereld met een geschat vermogen van 219 miljard dollar.