TikTok-eigenaar ByteDance gaat eigen chips ontwikkelen
Het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance wil zelf chips gaan ontwikkelen. Nu is het bedrijf nog afhankelijk van westerse chipfabrikanten, maar die voldoen niet aan de eisen van ByteDance.
ByteDance heeft chips nodig die geschikt zijn voor de zeer zware belasting van zijn servers voor onder andere videodiensten, apps, sociale media en games. Het bedrijf heeft geen leveranciers kunnen vinden die aan de specifieke eisen van ByteDance voldoen, zegt het bedrijf tegen de Amerikaanse zender CNBC.
ByteDance is van plan de chips voor eigen gebruik te ontwikkelen, niet voor de verkoop aan andere bedrijven. Het bedrijf heeft meerdere vacatures voor chipontwerp openstaan.
Alibaba en Baidu
Het TikTok-moederbedrijf volgt met de stap verschillende Chinese concurrenten zoals zoekgigant Baidu en webwinkel Alibaba, die eerder al met eigen chips kwamen. Ook die bedrijven maakten eerder geen chips of andere apparatuur, maar hebben wel specialistische eisen aan de chips.
China wil minder afhankelijk zijn
De Chinese overheid ziet ook graag dat grote Chinese bedrijven zich minder afhankelijk maken van het westen. Die afhankelijkheid is er bij eigen chipontwerp nog steeds deels: hoewel zelf ontworpen, moeten de chips nog wel door chipfabrieken worden gemaakt. De beste chipfabrieken staan niet in China, omdat China de noodzakelijke chipmachines niet van het Nederlandse ASML mag kopen.
ASML is het belangrijkste bedrijf dat machines maakt voor de productie van chips. De Nederlandse overheid geeft ASML geen exportvergunning voor China, dus kan het land niet aan de nieuwe EUV-machines van ASML komen.
De oudere EUV-machines mogen nog wel aan China worden geleverd, maar die zijn alleen geschikt voor simpelere chips. De VS zouden er onlangs bij Nederland voor hebben gepleit dat er ook een exportverbod komt op die oudere machines.
Chipmakers spreiden risico's
Geavanceerde chips werden de afgelopen jaren vooral geproduceerd in landen als Zuid-Korea en Taiwan. Het Taiwanese TSMC is bijvoorbeeld de maker van de chips in alle iPhones, iPads en Macs. Taiwan wordt door China echter gezien als afvallige provincie.
Uit vrees voor een eventuele bezetting van Taiwan door China, is TSMC nieuwe fabrieken in het westen gaan bouwen. Zo komen er meerdere fabrieken in de VS en ook in Duitsland komt een TSMC-fabriek.