© TSMC

nancy pelosi taiwan tsmc chipfabrikant
TSMC cruciaal voor VS

Amerikaanse politica Pelosi bezocht grootste Taiwanese chipmaker

3 augustus 2022 om 06:08
Update: 3 augustus 2022 om 08:49

De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi is tijdens haar bezoek aan Taiwan op bezoek geweest bij de grootste chipmaker van het land, TSMC. Het bedrijf is één van de belangrijkste chipmakers ter wereld en cruciaal voor Amerikaanse bedrijven en zelfs defensie.

Pelosi landde dinsdag in Taiwan, een bezoek dat zeer gevoelig ligt. Taiwan wordt door China niet als soevereine staat erkend; het land ontstond na de Chinese burgeroorlog in 1949. Veel anticommunisten trokken naar Taiwan, dat is uitgebloeid tot belangrijke speler in de mondiale techsector. Pelosi is nu op bezoek geweest bij TSMC, de grootste Taiwanese chipmaker, meldt onder meer Bloomberg.

TSMC met miljarden naar VS lokken

Met TSMC-voorzitter Mark Liu sprak Pelosi over de vorige week goedgekeurde CHIPS Act. Dat stimuleringsfonds van ruim 52 miljard dollar is bedoeld om belangrijke chipmakers naar de VS te lokken. TSMC is cruciaal voor de VS, dermate dat de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo onlangs al sprak van een 'onhoudbare' en 'onveilige' mate van afhankelijkheid.

Mocht China immers ooit besluiten om Taiwan binnen te vallen, is dat een enorme klap voor de grote techsector. De kans op zo'n inval is gegroeid na de Russische aanval op Oekraïne. TSMC fabriceert chips in opdracht van andere bedrijven. Apple is de grootste klant: chips in iPhones, iPads, Macs en meer worden door TSMC gemaakt. Apple is met een waarde van 2,5 biljoen dollar en in 2021 een jaaromzet van 378 miljard dollar belangrijk voor de Amerikaanse economie.

Meer fabrieken buiten Taiwan

Belangrijke chips voor militaire apparatuur worden ook door TSMC gemaakt. Chips voor het F-35-gevechtsvliegtuig en de Javelin-raketwerper bijvoorbeeld. Maar ook chips voor Amerikaanse supercomputers worden door de Taiwanezen gefabriceerd. TSMC heeft een marktaandeel van ruim 50 procent op de markt voor chipfabricage; 90 procent van de high-tech chips wordt door een Taiwanees bedrijf gemaakt.

In 2020 ging TSMC al akkoord met de bouw van een Amerikaanse fabriek, in de staat Arizona. Met de CHIPS Act hoopt de VS het bedrijf zover te krijgen om meer fabrieken in het land te openen. TSMC komt overigens ook naar Duitsland, omdat ook de EU ziet hoe afhankelijk het westen is van chips uit Taiwan.

Bekijk ook: Zo kan een Taiwanese chipmaker een nieuwe oorlog voorkomen