Overleden vrouw 'praat' met nabestaanden op eigen uitvaart dankzij AI
Een overleden Britse vrouw heeft met familieleden en vrienden een 'gesprek' gevoerd tijdens haar eigen uitvaartceremonie. Dat was mogelijk dankzij holografische videotechnologie en software met kunstmatige intelligentie (AI).
Marina Smith, die onlangs op 87-jarige leeftijd overleed, verscheen na haar crematie in het Engelse Nottingham op een scherm aan de aanwezigen, meldden Britse media. Ze hield eerst een korte toespraak, maar dit was geen 'gewone' videoboodschap. Smiths familieleden en vrienden konden haar 'hologram' namelijk vragen stellen, die haar digitale kloon vervolgens beantwoordde met behulp van software met kunstmatige intelligentie.
De gebruikte technologie is ontwikkeld door het bedrijf StoryFile, waarvan Smiths zoon Stephen mede-oprichter en ceo is. StoryFile maakt een digitale evenknie van een persoon, door ze met een webcam tientallen vragen te laten beantwoorden. In een betere en duurdere versie worden opnames met twintig camera's en honderden vragen gemaakt.
Medewerkers verwerken alle opnames en gebruiken ze om het systeem met AI te trainen, zodat de hologram later vragen van nabestaanden in 'natuurlijk taalgebruik' kan beantwoorden. De persoon die een StoryFile maakt kiest vooraf zelf de onderwerpen waarnaar hij of zij verwacht dat familie en vrienden gaan vragen.
Geen woorden in de mond leggen
Marina Smith, oprichter van het Britse National Holocaust Centre, besteedde in januari enkele uren aan het opnemen van 75 antwoorden op StoryFile-vragen. Tijdens het 'gesprek' bij haar uitvaart vertelde ze haar familie voor het eerst dat ze haar jeugd in India had doorgebracht.
Het systeem kan een persoon achteraf niet bepaalde woorden in de mond leggen, zoals bij de omstreden deepfake-filmpjes, waarbij software mensen in video's van alles kan laten zeggen. De goedkoopste versie van een StoryFile kost zo'n 50 dollar. Het systeem is nog alleen in het Engels beschikbaar.
Star Trek-acteur krijgt zo'n hologram
StoryFile nam eerder al dergelijke interactieve video's op van astronauten en overlevenden van de holocaust. Het bedrijf werkte ook samen met Star Trek-acteur William Shatner om een hologram van zichzelf te maken. Shatner beantwoordde daarvoor maar liefst 650 vragen over zijn leven.