Starlink maakt sms'en mogelijk op plekken zonder mobiel bereik
De Amerikaanse tak van T-Mobile en SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, gaan samenwerken zodat klanten op plekken waar ze geen mobiele dekking hebben via de Starlink-satellieten sms'jes en chatberichten kunnen versturen.
SpaceX en T-Mobile USA kondigden de samenwerking vandaag aan tijdens een event met de ceo’s van beide bedrijven, Elon Musk en Mike Sievert. Smartphones van Amerikaanse T-Mobile-klanten kunnen vanaf volgend jaar verbinding maken met de satellieten van SpaceX. Het gaat om een langzame verbinding, die voorlopig vooral bedoeld is om te sms'en en berichten te sturen met 'een select aantal berichten-apps'.
De satelliet-naar-mobiel-dienst moet een uitkomst bieden op locaties waar het normale telecomnetwerk niet beschikbaar is. In de VS zijn er nog allerlei gebieden waar geen mobiel bereik is, de zogeheten 'dode zones', bijvoorbeeld in bergen, woestijnen en natuurgebieden. De nieuwe dienst werkt volgens de bedrijven met alle huidige smartphones. Anders dan bij satelliettelefonie heeft de consument geen nieuwe apparatuur nodig. De verbindingen gebruiken het traditionele telecomspectrum.
Mogelijk ook WhatsApp
T-Mobile gaat de satelliet-naar-mobiel-dienst vanaf eind 2023 beschikbaar stellen in bijna de gehele Verenigde Staten. Gebruikers zouden in eerste instantie soms minutenlang moeten wachten voordat hun bericht via de satellieten wordt verstuurd. Op een later moment wil T-Mobile ook bellen en mobiel internet via de satellietverbindingen ondersteunen. Volgens Musk kunnen gebruikers uiteindelijk 'zelfs een klein beetje video' kijken in gebieden met weinig andere gebruikers.
Chatdiensten als WhatsApp of iMessage van Apple kunnen met T-Mobile en Starlink samenwerken om via de satellietverbinding te werken, zei Sievert. Of aanbieders van chatapps daarvoor moeten betalen, is niet duidelijk. Apple werkt volgens geruchten ook aan het ondersteunen van satellietverbindingen op iPhones.
Andere landen
De verbindingen met smartphones worden mogelijk door de nieuwe Starlink-satellieten die volgend jaar worden gelanceerd. Die hebben volgens Musk 'grote antennes' aan boord. De satellieten zenden de dienst uit via een deel van de frequentieruimte van T-Mobile. De provider wil de satellietverbinding gratis onderdeel van de 'populairste abonnementen' maken. Sommige klanten moeten een extra maandbedrag betalen, maar de prijzen zijn nog niet bekend.
T-Mobile en SpaceX willen in andere landen samenwerkingen aangaan met telecomaanbieders, zodat hun klanten ook verbinding kunnen maken met de satellieten. Amerikaanse T-Mobile-klanten zouden dan in die andere landen ook verbinding met Starlink kunnen maken.
Ook in Tesla-auto's
Tesla zal volgens Musk de technologie ook gebruiken voor verbindingen in zijn elektrische auto's. Onlangs kreeg SpaceX in de VS toestemming om Starlink aan te bieden in bewegende voertuigen, zoals auto's, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen. Het bedrijf werkt ook samen met meerdere vliegmaatschappijen voor het aanbieden van internet in vliegtuigen.
Duizenden internetsatellieten
SpaceX wil met Starlink uiteindelijk wereldwijd internet aanbieden via een constellatie van duizenden satellieten. Sinds de eerste lancering in 2019 zijn er intussen meer dan tweeduizend satellieten in een baan rond de aarde gebracht. SpaceX plant dat uiteindelijk nog op te schalen naar minstens 12.000 en misschien zelfs tot 42.000.
De Starlink-dienst is sinds vorig jaar ook in Nederland beschikbaar. Gebruikers moeten behalve voor een maandabonnement ook een speciale schotelantenne aanschaffen.
Kritiek
De plannen van Starlink krijgen ook kritiek. Critici zijn bang dat de satellieten een gevaar zullen vormen voor andere ruimtevaartuigen. Elon Musk betwistte dat: "De ruimte is enorm groot, en satellieten zijn heel klein. Dit is niet een situatie waarin we effectief anderen blokkeren op welke manier dan ook." Ook zouden de satellieten het werk van astronomen moeilijker maken.