Van onze partner Zonneplan

Hier moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen

Hier moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen
30 september 2022 om 14:02
Laatste update: 24 mei 2023 om 15:25

Er komt best veel kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Erwin helpt je een handje en geeft vijf tips.

Overweeg jij ook om zonnepanelen te nemen? Groot gelijk, want de huidige energieprijzen maken dit interessanter en relevanter dan ooit. Maar er komt best veel bij kijken: welk systeem en welke panelen kies je? Hoeveel? En hoe leg je ze neer? Samen met Zonneplan geeft Erwin vijf tips voor het aanschaffen van zonnepanelen.

1. Oost-west is het nieuwe zuiden

Twijfel je over het aantal panelen? Wees dan niet te zuinig en leg je dak zo vol mogelijk. Is even een investering, maar je kunt ervan uitgaan dat je energieverbruik de komende jaren alleen maar toe zal nemen (hallo elektrische auto!). Samen met de stijgende energieprijzen zorgt dit ervoor dat je de aanschaf sneller terugverdiend hebt.
Let ook goed op hóé je je panelen laat leggen. Vroeger werd dit standaard ‘op het zuiden’ gedaan omdat ze dan de meeste zon vangen. Maar als je ze oost-west legt, vang je meer zon in de ochtend en aan het begin van de avond. Precies de momenten waarop stroom het meeste waard is. Bovendien kun je op deze manier vaak meer panelen kwijt.

2. Kies voor een goed beveiligd systeem

Zonder monitoring geen zonnepanelen en zonder internet geen monitoring. Je hebt dus een omvormer nodig om te zien hoe je panelen het doen. Je kunt natuurlijk gaan voor omvormer op wifi, maar vaak heb je dan geen idee waar je data heen gaan. Geen fijn idee, zeker niet als je omvormer van bijvoorbeeld Chinese makelij is… Zonneplan heeft een omvormer met 4G waardoor je data versleuteld verstuurd worden. Ook prettig: de servers staan in Europa.

3. Staar je niet blind op fabrieksgarantie

Fabrieksgaranties van tien jaar of zelfs nog langer klinken mooi, maar zeggen niet zoveel. Als het erop aankomt is het vaak maar de vraag of je iets van die beloofde garanties terugziet. Daarnaast zitten de kosten van je panelen niet zozeer in de panelen zelf, maar meer in de installatie daarvan. Kies daarom voor een gezond bedrijf dat goed te bereiken is en een betrouwbaar servicenetwerk heeft.

4. Denk vooruit

Waar je tien jaar geleden blij was met elk opgewekt kilowattuurtje, weten we inmiddels dat probleemloos terug leveren aan het net eindig is. En met de salderingsregeling die eraan komt zal het op veel kortere termijn al minder lucratief zijn om terug te leveren.
Dat kan slimmer, bijvoorbeeld met een systeem dat feilloos inschat wanneer je je opgewekte stroom het beste kunt gebruiken, terugleveren of opslaan in je auto of thuisaccu.
En ook al heb je die opslagmogelijkheden nu nog niet, dan is het wel verstandig om er al rekening mee te houden bij de keuze van je zonnepanelen: zijn de omvormer en software die je kiest hier klaar voor?

5. Keep it simple

De technologie achter zonnepanelen hoort niet op je dak te liggen, maar in je telefoon. In een app met slimme software. Als je die hebt, kun je het verder simpel houden en heb je in de meeste gevallen geen extra’s zoals optimizers op je dak nodig. Die kosten alleen maar geld en vergroten de kans op storingen. Liggen al jouw panelen bij elkaar en vangen ze allemaal ongeveer evenveel zonnestralen (en zijn er dus geen schaduwplekken)? Dan heb je doorgaans geen optimizers nodig.

Ga naar de website van Zonneplan voor nog veel meer tips en adviezen en om meteen over te stappen op Slimme energie.