waterstof vliegtuig delft airbus waterstofvliegtuig elektrisch vliegen
Elektrisch vliegen

Vliegtuig op waterstof van Delftse studenten krijgt steun van Airbus

12 oktober 2022 om 15:39
Laatste update: 12 oktober 2022 om 15:39

Delftse studenten die werken aan een waterstofvliegtuig krijgen steun van de grote vliegtuigbouwer Airbus.

Airbus gaat het onderzoek van het Delftse team AeroDelft ondersteunen. Volgens het team wordt er samengewerkt rond 'de belangrijkste aspecten van verschillende subsystemen', maar meer details over de samenwerking zijn niet bekendgemaakt.

De studenten uit Delft hebben afgelopen zomer een conceptvliegtuig gemaakt dat drie keer zo klein is als een gewoon vliegtuig. Het toestel kan volgens het team met één kilo vloeibare waterstof 7 uur lang vliegen en ruim 500 kilometer afleggen. De waterstof wekt de elektriciteit op, waarmee de motoren worden aangedreven.

AeroDelft wil binnenkort ook een waterstofvliegtuig op ware grootte ontwikkelen, waar ook mensen in moeten kunnen zitten. De eerste vlucht van dat toestel zou in 2024 of 2025 kunnen plaatsvinden.

'Klimaatneutraal vliegen'

"We zijn vastberaden om klimaatneutraal vliegen waar te maken en denken dat waterstof kansrijk is om dit voor elkaar te krijgen", zegt Rob Postma, topman van Airbus Nederland. "Het is geweldig dat AeroDelft en een hele nieuwe generatie luchtvaartstudenten deze ambitie met ons delen."

Airbus test overigens zelf ook vliegtuigen die worden aangedreven door waterstof, zoals met een aangepaste versie van de grote A380.

Waterstofvliegtuigen

Waterstofvliegtuigen kunnen in eerste instantie interessant zijn voor korte afstanden, waar momenteel nog wordt gemikt op elektrisch vliegen met accutechnologie, zoals in Scandinavië, de VS en Nieuw-Zeeland. 

Eerder dit jaar maakte een Nederlands samenwerkingsverband ook plannen bekend voor een waterstofsysteem dat in bestaande vliegtuigen wordt ingebouwd. Dat moet leiden tot een vliegtuig met maximaal 80 zitplaatsen, dat vanaf 2028 op vloeibare groene waterstof zou kunnen vliegen tussen Nederland en Londen.  

Elektrisch vliegen komt op gang: