App Store

'Apple gaat externe appwinkels toestaan op iPhone'

14 december 2022 om 09:29
Update: 14 december 2022 om 17:39

Apple zou appwinkels van andere aanbieders vanaf 2024 gaan toestaan op iPhones. Dat gebeurt onder druk van de Europese Unie, die techreuzen zoals Apple vanaf dat jaar strenge regels oplegt.

Apple treft voorbereidingen voor externe appstores binnen iOS, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. De iPhone-maker weigerde iOS tot nu toe open te stellen voor externe appwinkels. Gebruikers kunnen alleen apps downloaden via de Apple App Store. Onder druk van nieuwe EU-regelgeving die in 2024 wordt verwacht, gaat Apple dat beleid aanpassen.

Apple-medewerkers verrichten momenteel werk om 'bepaalde onderdelen' van Apple-platforms open te stellen voor partijen van buitenaf, zeggen de bronnen van Bloomberg. Apple zou daarvoor een 'aanzienlijke hoeveelheid middelen' inzetten. De belangrijke managers die het project leidden rapporteren er direct over aan software-topman Craig Federighi en hoofd diensten Eddy Cue.

Uiteindelijk zouden iPhone- en iPad-gebruikers buiten de Apple App Store om apps kunnen installeren via andere aanbieders. Voor die apps geldt dan niet de 30 procent commissie die Apple nu rekent over apps in zijn App Store.

Strenge EU-regels vanaf 2024

Apple zou de wijziging vooralsnog alleen in de Europese Unie willen invoeren. Vanaf 2024 moeten techbedrijven zich houden aan het nieuwe Europese wettenpakket Digital Markets Act. Die regels verplichten zogeheten 'poortwachters', zoals Apple en Google, om ook andere appwinkels toe te staan. Apple weigerde tegenover Bloomberg commentaar.

Apple waarschuwt voor gevaren

Apple heeft meermaals gewaarschuwd voor de gevaren van het installeren van apps van buiten de App Store. Het bedrijf vreest onder andere voor malware en phishing. 

Op Android kunnen gebruikers apps downloaden via de populaire Google Play Store, maar ze kunnen ook apps via andere appwinkels downloaden of ongecontroleerde apps installeren, bijvoorbeeld vanaf het web. Apple wees er vorig jaar op dat Android-toestellen in vier jaar tijd 15 tot 47 keer vaker met malware werden besmet dan iPhones.

Appwinkels onder vuur

Over de regels van de appwinkels van zowel Apple als Google is de afgelopen jaren veel te doen, vooral vanwege de hoge commissies die over de apps worden gerekend. Fortnite-maker Epic Games startte over het App Store-beleid een rechtszaak – die het verloor – en Spotify klaagde bij de Europese Commissie, met succes. Epic Games heeft ook tegen Google een soortgelijke rechtszaak lopen.

Ook Amerikaanse politici willen de macht van Apple en Google met hun appwinkels inperken, maar die pogingen zijn nog niet zo ver gevorderd als de EU.

Review: iPhone 14