Bright 25 van 2022

Bright 25 van 2022: Elon Musk valt van zijn voetstuk

2 januari 2023 om 19:44
Update: 2 januari 2023 om 19:44

In het tech-jaaroverzicht Bright 25 kunnen we ook niet om Elon Musk heen. De Tesla-baas stond lange tijd in de techwereld op een voetstuk, maar Musk stootte zichzelf daar van af door bijna heel 2022 voor chaos rond Twitter te zorgen.

Musk leek jarenlang de kartrekker van innovatie. De elektrische, semi-zelfrijdende auto's van Tesla, de raketten en ruimteschepen van SpaceX en satelliet-internet - het werd allemaal door Musk aangejaagd. En bij alles was hij heel hands-on betrokken. 

Net zo hands-on is hij echter bij Twitter, zijn nieuwste aanwinst, die hij bijna als een soort impulsaankoop deed onder het mom van 'censuur' tegengaan. Later wilde hij toch weer van de deal van 44 miljard af, maar na maandenlang gesteggel ging de overname eind oktober alsnog door.

Pestkop in plaats van visionair

Sindsdien slaat Musk wild om zich heen. Hij ontsloeg de helft van het personeel, maakte ex-medewerkers zwart, koos partij voor alt-right en deed tal van controversiële aanpassingen in het beleid van Twitter. Met als gevolg dat veel grote adverteerders vertrokken. Of alles wat Musk veranderde binnen onze wetten valt, is nog maar de vraag.

Bijna elke dag haalde Musk het nieuws met zijn tweets. En daarmee haalde hij zijn imago van een slimme en betrokken topman zelf omlaag. Musk gedraagt zich met de dag meer als een ordinaire pestkop, en minder als een visionair.

Ook Tesla loopt grote schade op

Musk hoopt de miljarden die hij verspilde aan de overname terug te verdienen met abonnementen. Maar hij geeft inmiddels zelf ook toe dat Twitter 'hard op weg is naar een faillissement'. Hij is al weken op zoek naar een opvolger die de leiding bij het bedrijf van hem kan overnemen.

De schade beperkt zich intussen niet tot Twitter. Ook Tesla heeft inmiddels een deuk opgelopen. De beurskoers van Tesla is meer dan gehalveerd in een jaar tijd en het merk lijdt steeds meer onder Musks Twitter-gedrag.

'Implosie van Silicon Valley-mentaliteit'

"De man die eerder de elektrische auto populair maakte en raketten op schepen liet landen, lekte nu verhalen over zijn eigen bedrijf die exclusief op zijn eigen platform zouden worden gepubliceerd, als een manier om woede en verontwaardiging op te wekken zodat de app weer relevant zou worden, althans onder mensen die liever verontwaardigd zijn over media-onzin dan over echt menselijk leed”, schreef mediatheoreticus Douglas Rushkoff.

In de warboel van Musk, de malaise bij Meta en de ondergang van cryptobeurs FTX ziet Rushkoff de 'implosie van de Silicon Valley-mentaliteit onder het gewicht van zijn eigen overmoed'. "De tech-keizers hebben geen aanspraak op onze toekomst." 

Beluister onze top 10 van tech-jaar 2022: