Adviesraad Meta pleit voor toestaan tepels op Instagram en Facebook
Blote vrouwentepels zijn al jaren taboe op Instagram en Facebook. Dat moet maar eens afgelopen zijn, stelt de onafhankelijke adviesraad van het moederbedrijf Meta.
De adviesraad van Meta bestaat uit wetenschappers, politici en journalisten die het moederbedrijf van Facebook en Instagram advies geven. Niet bindend, maar Meta moet er wel op reageren. In haar nieuwste rapport roept de raad op om de Meta-regels rond naaktheid en seksuele activiteit te herzien, "met duidelijke criteria die de internationale mensenrechtennormen respecteren".
Aanleiding van het advies is een klacht van een Amerikaans koppel: een van hen is transgender, de ander non-binair. Ze plaatsen topless-foto's van zichzelf, met hun tepels bedekt. Met de foto's vroegen ze aandacht voor gezondheidszorg voor transmensen en om donaties voor borstchirurgie. Zelfs ondanks de bedekte tepels, werden de foto's gerapporteerd en automatisch door Meta verwijderd. Meta staat geen foto's van vrouwenborsten toe op zijn platform, terwijl mannen wel met ontbloot bovenlijf welkom zijn.
Een tepel is een tepel
Na een klacht van het stel werden de foto's weer teruggeplaatst door Meta. Dat onduidelijke beleid is volgens de adviesraad reden voor nieuwe regels. Het huidige beleid is volgens de raad "gebaseerd op een binaire blik op gender en een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke lijven". Dat maakt regels rond ontblote tepels onduidelijk voor gebruikers die bijvoorbeeld intersex zijn, non-binair of transgender. Die binaire blik maakt het lastig voor gebruikers en voor medewerkers om te bepalen wat wel en niet mag.
Het advies is simpel: "duidelijke, objectieve criteria die de rechten respecteren, zodat alle mensen worden behandeld op een manier die strookt met internationale mensenrechten". Daarbij moet "niet worden gediscrimineerd op basis van geslacht of gender". Met andere woorden: behandel elke tepel als een tepel, ongeacht van wie die is.
Huidige regels 'onwerkbaar'
De regels moeten het werk van moderatoren ook simpeler maken. Er bestond namelijk al een uitzondering voor foto's van borsten na bijvoorbeeld een borstkankeroperatie: die mochten wel worden getoond, om bewustzijn te creëren. Dat leidde in de praktijk tot situaties waarin medewerkers foto's moesten afspeuren naar littekens op borsten, "onwerkbaar in de praktijk" volgens de raad.
Meta "verwelkomt" het advies van de raad, zegt een woordvoerder tegen The Guardian. "We zijn voortdurend bezig met het evolueren van ons beleid om onze platforms veiliger te maken voor iedereen", aldus de woordvoerder. "We weten dat er meer kan worden gedaan om de LGBTQ+-gemeenschap te ondersteunen, en dat betekent samenwerken met experts en LGBTQ+-belangenorganisaties aan een reeks kwesties en productverbeteringen."
Al jarenlang kritiek op beleid
Meta krijgt 60 dagen de tijd om op het advies van de raad te reageren. Door de jaren heen is er al vaker kritiek geweest op het strikte beleid van Facebook en Instagram. Al in 2008 werd gedemonstreerd door moeders die foto's van het borstvoeden niet mochten plaatsen.
Kunstenaar Micol Hebron kwam in 2015 met ludieke tepelstickers, met daarop foto's van de mannentepel. Volgens de regels zouden vrouwen met die sticker op hun tepel wel aan de regels voldoen. Hebron reageert verheugd op het advies van de raad. "Het gaat mij niet zozeer om topless vrouwen, het draait om het doel om elk lichaam zijn eigen autonomie te geven", aldus de kunstenaar.
Experts pleiten in reactie op het advies ook voor minder gebruik van kunstmatige intelligentie. Zulke systemen zouden slechter zijn in het herkennen van verschillen tussen minder- en meerderjarige gebruikers, en zouden ook sneller verkeerde beslissingen nemen rond gemarginaliseerde groepen.