Twitter komt met duurder abonnement voor reclamevrij gebruik
Twitter introduceert binnenkort een duurder abonnement waarmee gebruikers helemaal geen advertenties op het platform te zien krijgen.
"Advertenties komen te vaak voor op Twitter en ze zijn te groot. We gaan beide de komende weken aanpakken", tweette Musk. Volgens de Twitter-eigenaar komt er 'een duurder abonnement met nul advertenties'. Hij wil de reclames op Twitter ook 'minder storend' maken.
Twitter is voor het overgrote deel afhankelijk van advertenties. De miljardair probeert met de abonneedienst Twitter Blue sinds zijn overname een nieuwe geldstroom voor het socialmediabedrijf aan te boren. Twitter Blue kost momenteel 11 dollar per maand.
Momenteel krijgen Twitter Blue-abonnees onder andere het gewilde blauwe vinkje. De abonneedienst is nog alleen beschikbaar in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Australië en Japan.
Musk overweegt ook om influencers en videomakers mee te laten verdienen aan advertentie-inkomsten, wat bij andere platforms al gebruikelijk is. "Misschien kunnen we dit doen door een advertentie onder de tweetdetails te zetten."
Veel meer haattweets
Musk nam Twitter in oktober over voor 44 miljard dollar. Kort daarna ontsloeg hij meer dan de helft van het personeel. Dat leidde tot zorgen over de moderatie van berichten, waarna veel grote adverteerders besloten tijdelijk of helemaal geen reclames meer op Twitter te kopen. Het aantal racistische en haatdragende tweets is sinds de overname fors toegenomen.
Volgens Musk heeft Twitter momenteel 2300 medewerkers. Dat waren er eind 2021 nog ruim 7000. "Er zijn nog steeds honderden werknemers die werken aan veiligheid, samen met enkele duizenden externe krachten."
Omzet ingestort
Door het vertrek van honderden grote adverteerders is de omzet van het socialmediabedrijf ingestort. Musk, die nog altijd op zoek naar een opvolger voor zijn positie als CEO is, waarschuwde onlangs al dat Twitter 'hard op weg was naar een faillissement'.
Twitter komt mogelijk binnenkort in de problemen door rentebetalingen over leningen die Musk heeft afgesloten om de overname te betalen. Hij leende daarvoor geld met Twitter zelf als onderpand. Daardoor moet Twitter alleen al aan rente nu jaarlijks rond de 1 miljard dollar betalen, een bedrag dat eerder nooit door Twitter is verdiend.