google concurrentie marktmisbruik
'Concurrentie verstoord'

Justitie VS klaagt Google aan om 'illegaal monopolie' op online-reclamemarkt

24 januari 2023 om 21:34
Update: 24 januari 2023 om 23:09

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dinsdag een nieuwe mededingingszaak tegen Google aangespannen. De techreus zou de online-advertentiemarkt monopoliseren.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en acht Amerikaanse staten hebben de techreus dinsdag aangeklaagd bij de federale rechtbank in Virginia. Google heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten te veel macht omdat het bedrijf de meeste technologie die wordt gebruikt om online-advertenties te kopen en verkopen in handen heeft. Daardoor zijn tal van bedrijven afhankelijk van de techreus.  

'15 jaar de concurrentie verstoord'

Google heeft zich volgens de aanklacht de afgelopen 15 jaar schuldig gemaakt aan 'concurrentieverstorend gedrag'. Zo zou het bedrijf rivalen op het gebied van advertentietechnologie hebben uitgeschakeld via allerlei overnames en zijn dominante positie hebben misbruikt om uitgevers en adverteerders te dwingen zijn producten te gebruiken. Ook zou Google online-veilingen voor advertenties hebben gemanipuleerd.

"Monopolies bedreigen de vrije en eerlijke markten waarop onze economie is gebaseerd. Ze onderdrukken innovatie, ze schaden producenten en werknemers, en ze verhogen de kosten voor consumenten", zei procureur-generaal Merrick Garland. 

De Amerikaanse regering eist ook een schadevergoeding en dat het techbedrijf zijn advertentiedienst Google Ad Manager Suite afstoot. Als de aanklagers gelijk krijgen, kan dat grote gevolgen hebben voor de online-advertentiemarkt.

Reactie Google

Google zegt in een reactie dat er rond advertentietechnologie voldoende concurrentie is. Ook rivalen als Amazon, Facebook-moederbedrijf Meta en Microsoft verkopen online-reclames. Volgens Google zorgt het standpunt van de Amerikaanse Justitie voor 'vertraging van innovatie' en 'hogere advertentiekosten'. Ook zou het voor kleine bedrijven en uitgevers 'moeilijker worden om te groeien'.

Zaken over Android en zoekmachine

Het is al de vijfde grote rechtszaak in de VS die de praktijken van Google aan de kaak stelt. Amerikaanse staten hebben ook nog drie afzonderlijke rechtszaken aangespannen tegen Google, vanwege misbruik op de markt voor digitale advertenties, online zoeken en oneerlijke praktijken met de appwinkel op het mobiele Android-platform. 

Onder de regering-Trump was er door de Amerikaanse Justitie al een zaak gestart naar de praktijken rond de Google-zoekmachine. Die zaak komt in september voor de rechter. 

Google zou volgens de staten hebben geprofiteerd van exclusieve overeenkomsten met fabrikanten. Zo zijn smartphones met Android standaard ingesteld met Google als zoekmachine. Dat zou de techgigant een oneerlijke voorsprong op de concurrentie geven.

Al 8 miljard aan boetes in EU

De Europese Commissie gaf Google de afgelopen jaren in totaal al 8 miljard euro aan boetes wegens machtsmisbruik. Zo kreeg Google in 2018 een boete van 4 miljard euro wegens het illegaal beperken van de concurrentie op smartphones met Android. Ook moest de techreus bijna 1,5 miljard euro betalen omdat het zijn eigen advertentiedienst AdSense zou voortrekken ten opzichte van concurrerende advertentieverkopers. Het bedrijf ging tegen de boetes in beroep.

Google krijgt de komende tijd in Europa te maken met strengere regelgeving. Vorig jaar werd de EU het eens over twee grote nieuwe pakketten met wetten die de techreuzen moeten beteugelen.

Luister ook: