Twitter onder Musk

Twitter treedt voortaan minder streng op bij overtreden regels

28 januari 2023 om 06:47
Update: 28 januari 2023 om 07:35

Twitter zegt dat het voortaan 'minder strenge maatregelen' zal nemen tegen gebruikers die de regels overtreden. Accounts worden alleen nog geschorst bij 'ernstige of voortdurende' overtredingen.

Het bedrijf zegt voortaan alleen Twitter-accounts op te schorten die zich schuldig maken aan 'ernstige of voortdurende, herhaalde schendingen'. Onder ernstige overtredingen valt bijvoorbeeld het aanzetten tot of dreigen met geweld of schade en 'betrokkenheid bij illegale inhoud of activiteiten'. Het geldt ook voor privacyschendingen, platformmanipulatie of spam en gerichte intimidatie.

Tegen gebruikers die op een andere manier de regels overtreden worden voortaan 'minder ernstige maatregelen' genomen, zoals het beperken van de zichtbaarheid van hun tweets of het sturen van een verzoek om een tweet te verwijderen om de dienst te mogen blijven gebruiken. 

Vanaf 1 februari worden geschorste gebruikers beoordeeld volgens het nieuwe beleid. Twitter belooft ook enkele nieuwe functies die het duidelijker aan gebruikers moeten maken als het platform bepaalde maatregelen tegen hen heeft genomen. Zo kunnen ze zien als de zichtbaarheid van hun tweets wordt beperkt.

Meer haatzaaiende berichten

Sinds de overname door miljardair Elon Musk eind oktober heeft Twitter al duizenden geschorste accounts hersteld. Ook onder meer Donald Trump is weer welkom op het platform, maar de oud-president wil nog niet terugkeren. Deze week kreeg ook de Amerikaanse neo-nazi Nick Fuentes zijn geschorste Twitter-account weer terug, maar binnen een dag was hij die alweer kwijt na schending van de regels.

Doordat Elon Musk al driekwart van het personeel van Twitter heeft ontslagen, worden de berichten die op Twitter worden geplaatst de laatste tijd minder streng gecontroleerd. Dat heeft geleid tot een toename van het aantal haatzaaiende berichten. Grote adverteerders zijn mede daarom minder reclames bij Twitter gaan inkopen, waardoor de omzet van het bedrijf is ingestort

Het Twitter-gebruik in Nederland is afgelopen jaar volgens een nieuw onderzoek flink gedaald: een afname van 13 procent. 

Financiële problemen

Musk, die nog altijd op zoek naar een opvolger voor zijn positie als CEO is, waarschuwde recent dat Twitter 'hard op weg naar een faillissement' is. Twitter komt mogelijk binnenkort in de problemen door rentebetalingen over leningen die Musk heeft afgesloten om de overname te betalen. Hij leende daarvoor geld met Twitter zelf als onderpand. Daardoor moet Twitter alleen al aan rente nu jaarlijks rond de 1 miljard dollar betalen, een bedrag dat eerder nooit door Twitter is verdiend.

Luister ook de Bright Podcast: