Omzet iPhone-maker Foxconn onderuit: vraag consument daalt
De omzet van Foxconn, de grootste producent van iPhones, is vorige maand met bijna 12 procent gedaald. Dat gebeurde ondanks de heropening in China.
Het enorme iPhone-complex van het Taiwanese Foxconn in de Chinese stad Zhengzhou hervatte de productie in januari, na eerdere verstoringen door de strenge coronamaatregelen. Uit de nieuwe cijfers die Foxconn zondag bekendmaakte blijkt dat de omzet in februari vergeleken met een jaar eerder fors is gedaald. Dat komt volgens het bedrijf doordat consumenten de aanschaf van nieuwe apparaten uitstellen.
Foxconn zet zo'n 70 procent van alle iPhones in elkaar, waardoor de nieuwe cijfers duiden op een daling van de iPhone-verkoop. Volgens het Taiwanese bedrijf is dat "in lijn met de marktverwachting". Apple zei vorige maand nog te verwachten dat de iPhone-verkoop zich juist weer zou herstellen.
Malaise op telefoonmarkt
De verkoop van smartphones daalde wereldwijd de afgelopen maanden harder dan ooit, mede door de inflatie en de onzekere economische vooruitzichten. Ook speelt mee dat consumenten steeds langer met hun huidige toestel doen. De afname zet zich de rest van dit jaar door, verwachten analisten. Pas in 2024 wordt er weer een kleine groei voorspeld.
Onrust in iPhone City
Afgelopen najaar leidde de uitbraak van corona en de strenge coronamaatregelen in het Foxconn-complex in Zhengzhou tot onrust onder het personeel. Duizenden medewerkers ontvluchtten de fabriek, die ook iPhone City wordt genoemd, omdat ze geen slaapzalen wilden delen met mensen die in quarantaine moesten. Er deden zich ook rellen tussen arbeiders en beveiligers in de fabriek voor.
Foxconn-oprichter Terry Gou waarschuwde de Chinese overheid toen dat de strenge maatregelen de positie van China in de wereldeconomie zouden schaden.
Minder afhankelijk van China
Apple wil intussen minder afhankelijk van China worden en is bezig een deel van de productie naar andere landen te verplaatsen, waaronder naar India, Vietnam en Thailand.
Foxconn wil zo'n 700 miljoen dollar te investeren in een nieuwe fabriek in India om de productie daar op te voeren.