'VS wil TikTok-eigenaar dwingen tot verkoop populaire app'
De Amerikaanse overheid zou het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance willen dwingen om TikTok te verkopen. Zo niet, dan wordt TikTok mogelijk verboden in de VS.
De verkoopeis is onlangs gesteld door het Amerikaanse Comité voor buitenlandse investeringen in de VS, ook wel Cfius. Dat melden bronnen tegenover The Wall Street Journal.
TikTok bevestigt de eis tegenover onder meer The New York Times. Het bedrijf zegt teleurgesteld te zijn in de beslissing van de VS. TikTok hoopte de VS gerust te stellen door data van Amerikanen binnen de VS te bewaren.
"Als het gaat om het beschermen van de nationale veiligheid, dan lost afsplitsing geen enkel probleem op: een nieuwe eigenaar betekent niet dat er nieuwe restricties komen op gegevensstromen of de toegang daartoe", zegt een woordvoerder van TikTok.
Tweede poging van de VS
In 2020 was Cfius ook al unaniem voor een afsplitsing van TikTok, toen nog onder het presidentschap van Donald Trump. De president probeerde TikTok toen onder te brengen bij een Amerikaans bedrijf: Microsoft en Oracle werden genoemd. De zaak kwam niet rond, de aandacht ging liggen en kort daarna werd Joe Biden verkozen.
De regering van Biden heeft opnieuw kritisch gekeken naar TikTok en heeft vergelijkbare zorgen als de vorige regering, vanwege de banden tussen TikTok-eigenaar ByteDance en de Chinese regering. De Amerikaanse topman van TikTok moet volgende week getuigen tegenover een comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij krijgt dan vermoedelijk vragen rond zowel de Chinese inmenging met TikTok als vragen rondom de invloed van TikTok op jonge gebruikers.
Dreiging voor TikTok door nieuwe wet
Groot verschil met de situatie onder Trump is een nieuwe wet die begin deze maand in de VS werd aangenomen. Die wet is specifiek gericht op het beperken van dreigingen voor de VS door technologie uit het buitenland. Die wet geeft de VS een flinke stok achter de deur om TikTok inderdaad te verbieden in het land, mocht de Amerikaanse overheid dat nodig achten.
Chinese regering
Een afsplitsing van TikTok van het Chinese moederbedrijf zou volgens bronnen van Bloomberg eerst goedkeuring moeten krijgen van de Chinese regering. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Amerikaanse 'aanvallen' op TikTok vandaag onterecht en betichtte de Amerikaanse regering van het 'verspreiden van onjuiste informatie over de beveiliging van data'.
Luister ook de Bright Podcast: