Deze nieuwe functie maakt ChatGPT handiger

©OpenAI

chatgpt aangepaste instructies prompts chatbot prompt
21 juli 2023 om 09:33
Laatste update: 21 juli 2023 om 10:19

ChatGPT heeft een nieuwe functie voor 'aangepaste instructies' uitgebracht. Daarmee kan je voorkeuren en vereisten aangeven, waarna de chatbot bij het genereren van antwoorden voor jou rekening houdt. Dit moet de chatbot niet alleen handiger maken, maar zorgt er ook voor dat je minder hoeft te typen.

Tot nu toe werd het geheugen van de chatbot na elk gesprek weer gereset, maar OpenAI biedt gebruikers voortaan als opt-in een functie waarbij ChatGPT allerlei informatie en voorkeuren over je onthoudt. Je kunt de chatbot aangepaste instructies geven, die het vanaf dan bij alle chatgesprekken gebruikt. "Je kunt ChatGPT aanpassen om beter aan je behoeften te voldoen", zegt OpenAI. Een voordeel is dat je hierdoor minder prompts zou hoeven in te typen.

De nieuwe functie is in een testversie uitgebracht voor abonnees van ChatGPT Plus, dat 20 dollar per maand kost. Maar de functie wordt 'de komende weken uitgebreid naar alle gebruikers', zegt OpenAI.

Voorbeelden

Als je bijvoorbeeld aan ChatGPT vertelt hoeveel kinderen je hebt, dan houdt de chatbot bij het genereren van recepten of boodschappenlijstjes daar rekening mee. Ander voorbeeld: als je zegt dat je een onderwijzer bent van groep 6, dan wordt elk antwoord geschikt voor die leeftijdsgroep. 

De nieuwe functie is in eerste instantie nog niet beschikbaar in de EU, maar volgens OpenAI volgt een Europese introductie binnenkort. De nieuwe functie moet uiteindelijk ook gaan werken bij apps van derden die ChatGPT gebruiken.

Regels

Het bedrijf zegt dat het de aangepaste instructies kan gebruiken om de prestaties van zijn AI-model te verbeteren. Maar gebruikers kunnen dit uitschakelen in hun instellingen. De huidige regels voor de chatbot gelden volgens OpenAI ook voor de aangepaste instructies. Zo zijn instructies die te maken hebben met strafbare zaken verboden.

Mogelijk heeft de extra laag instructies ook invloed op de kwaliteit van de antwoorden. Chatbots hebben nu al moeite met feitelijke informatie en kunnen soms dingen compleet verzinnen. Zo verzon Google-chatbot Bard in gesprek met ons dat Mark Rutte drie kinderen heeft.