Nieuwe AI van Google maakt robots 'behulpzaam': robot ruimt je rommel op?
Google heeft een nieuw AI-model aangekondigd. Niet voor een chatbot dit keer, maar voor robots. Met het nieuwe AI-systeem RT-2 leren robots concepten, die ze toepassen in geheel nieuwe situaties. Het doel is volgens Google dat robots steeds 'behulpzamer' en 'mensgerichter' worden.
Het nieuwe AI-model RT-2 is net als het taalmodel achter de chatbot Google Bard getraind met enorme hoeveelheden teksten en afbeeldingen van internet, maar bij RT-2 worden de data gebruikt om robots van informatie te voorzien zodat ze de juiste handeling doen. Google noemt RT-2 een visie-taal-actie-model: een AI-systeem dat niet alleen de wereld om zich heen kan analyseren, maar ook een robot kan vertellen wat hij moet doen.
Het ontwikkelen van 'behulpzame robots' is volgens Google een grote uitdaging, omdat robots taken in veel verschillende omgevingen moeten kunnen uitvoeren, ook in geheel nieuwe omgevingen. Als voorbeeld geeft Google een appel: een robot moet niet alleen alles over appels weten, maar hem ook kunnen onderscheiden van een bal en precies weten hoe hij hem moet oppakken. Maar het is ondoenlijk om robots voor elk soort object apart te moeten trainen. Met het nieuwe AI-model moet de robot dat zelf kunnen.
Robot kan afval herkennen
Het AI-systeem vertaalt de bewegingen van de robot in een reeks getallen. Dit proces heet 'tokenizing'. De tokens worden opgenomen in dezelfde dataset als het taalmodel. Net zoals Google Bard of concurrent ChatGPT leert te raden welke woorden er in een tekst moeten komen, leert RT-2 te raden hoe de arm van een robot moet bewegen om een bal op te pakken of een blikje in de prullenbak te gooien. Dit werkt volgens Google 'zelfs voor taken waarvoor het nooit is opgeleid'.
Met RT-2 kan een robot bijvoorbeeld een stuk afval herkennen zonder training, omdat het een idee heeft van wat afval is en de robot weet dan ook meteen hoe het moet worden weggegooid. Google heeft ruim zesduizend tests met robots en het nieuwe AI-model gedaan. Daarbij zorgde RT-2 bijna voor een verdubbeling van de prestaties bij nieuwe, ongeziene scenario's. Het ging bijvoorbeeld om taken als 'pak de zak op die op het punt staat van de tafel te vallen'.
"Met RT-2 kunnen robots meer leren zoals wij dat doen: geleerde concepten overbrengen naar nieuwe situaties", aldus Vincent Vanhoucke, hoofd robotica bij Google-bedrijf DeepMind. "RT-2 laat niet alleen zien hoe de AI-vooruitgang snel wordt toegepast in de robotica, het toont ook de enorme belofte voor meer algemene robots. Hoewel er nog enorm veel werk aan de winkel is om behulpzame robots in mensgerichte omgevingen mogelijk te maken, laat RT-2 zien dat een opwindende toekomst voor robotica binnen handbereik ligt."
Demonstratie
Google gaf aan The New York Times een demonstratie van een RT-2-robot, die taken moest uitvoeren in een ruimte bezaaid met kleine voorwerpen. Daarbij legde de robot ook zelf verbanden, zodat de instructies niet precies hoefden te zijn. "Toen ik wilde dat de RT-2 een voetbal oppakte, gaf ik hem de opdracht om 'Lionel Messi op te pakken'. RT-2 had het bij de eerste poging goed", schrijft de journalist.
Maar zoals het hoort bij een echte demo, maakte de robot ook nog meermaals foutjes. Zo raadde hij de smaak van een blikje frisdrank niet goed en herkende hij een banaan niet. Maar die laatste fout had volgens een Google-medewerker een andere oorzaak: de wifi was even uitgevallen.
Luister ook onze podcast:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>