Vliegen over de file: Dubai lanceert netwerk van vliegende auto's
Dubai heeft een plan aangekondigd om in 2026 's werelds eerste volledig operationele vliegende taxi-dienst te lanceren. De stad werkt daarvoor samen met Skyports, een bedrijf dat landingsinfrastructuur voor vliegende auto's bouwt.
Skyports is bezig met het ontwikkelen van zogeheten vertiports op strategische locaties in Dubai. Dat zijn speciale opstap- en landingsplaatsen voor elektrische vliegende auto's, zoals de 'vertical take-off and landing'-voertuigen (eVTOLs) ook wel worden genoemd. Joby Aviation, een Amerikaanse startup die eVTOLs ontwikkelt, gaat de vliegende taxi's leveren. Het bedrijf heeft een voertuig ontwikkeld dat ruimte biedt aan vier passagiers en een piloot.
160 kilometer vliegen
De vliegende taxi van Joby kan op een batterijlading zo'n 160 kilometer afleggen en heeft een topsnelheid van 320 kilometer per uur. Joby Aviation heeft al enkele exemplaren geleverd aan een andere klant: het Amerikaanse leger.
Duncan Walker, de ceo van Skyports, zegt in de Arabische krant Khaleej Times dat Dubai de eerste stad ter wereld wordt dat een uitgebreid netwerk van vliegende taxi's integreert in het openbaar vervoerssysteem. Dat moet de files op de wegen verminderen en de luchtkwaliteit in de stad verbeteren.
Markt van 150 miljard
De vliegende auto-industrie is snel aan het groeien en wordt naar verwachting tegen 2035 een markt met een waarde van 150 miljard dollar. Niet alleen Dubai wil de technologie inzetten. Ook in onder meer New York, Los Angeles en Parijs onderzoeken bedrijven de mogelijkheid om vliegende auto's in te zetten.
Opmerkelijk is dat zelfs grote luchtvaartmaatschappijen zoals American Airlines en United Airlines investeren in eVTOLs. De voertuigen moeten gebruikt worden om passagiers sneller naar vliegvelden te vervoeren in grote steden als Chicago en New York.
Nederlandse vliegende auto
Behalve eVTOLs zijn er ook bedrijven die voertuigen ontwikkelen die meer lijken op conventionele auto's. Het Slowaakse bedrijf Klein Vision wil volgend jaar bijvoorbeeld de AirCar op de markt brengen, een auto die op de openbare weg gebruikt kan worden en met een druk op de knop getransformeerd kan worden tot een vliegmachine.
Ook het Nederlandse Pal-V ontwikkelt zo'n voertuig, dat op de weg kan rijden. Het Brabantse bedrijf gaat zijn vliegende auto onder andere leveren aan een Oostenrijks vliegtuigonderhoudbedrijf en aan een Britse leverancier van medisch spoedtransport.