Vliegende auto van Chinees automerk XPeng maakt eerste publieke vlucht
De Chinese autofabrikant XPeng heeft deze week in Dubai voor het eerst een openbare vlucht uitgevoerd met zijn 'vliegende auto' X2. De volgende versie, die ook kan rijden, onthult het bedrijf later deze maand.
De XPeng X2 is een elektrische vliegmachine die verticaal opstijgt en landt, een zogeheten VTOL. De elektrische 'luchttaxi' wordt ontwikkeld door het dochterbedrijf Aeroht van het Chinese concern XPeng, dat elektrische auto’s maakt.
Het toestel heeft plek voor twee personen en kan behalve handmatig bestuurd worden ook autonoom vliegen. Tijdens autonome vluchten kunnen passagiers volgens de Chinese fabrikant 'genieten van een veilige en intelligente vliegervaring', waarbij de handelingen voor starten, terugvliegen en landen 'met één druk op de knop' zijn uit te voeren.
De onbemande vlucht van de X2 in Dubai noemt het bedrijf 'een grote stap richting het vervoer van de toekomst'. "Dit is een belangrijke mijlpaal voor Xpeng Aeroht en wereldwijd op het gebied van van vliegende auto's", aldus president Brian Gu.
Korte trips
De X2 is ontworpen voor vluchten over korte afstanden op een lage hoogte, bijvoorbeeld voor toeristen of het vervoeren van medicijnen of bloedmonsters. De luchttaxi heeft volgens het bedrijf een ontwerp met 'zeer efficiënte aerodynamica' en om het gewicht te verminderen heeft de X2 een buitenkant van koolstofvezel.
Volgende versie kan ook rijden
De volgende versie van de vliegende auto kan zowel op de weg rijden als vliegen. Dat model wil XPeng tijdens het event later deze maand aankondigen. De prijs van een versie die echt op de markt komt, is nog niet bekend.
De elektrische auto's van XPeng zijn sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar, al werden dit jaar tot nu toe nog slechts tien auto's van het merk op kenteken gezet.
Concurrentie
Meerdere startups ontwikkelen soortgelijke elektrische VTOL’s bedoeld voor korte vluchten. Sommige startups, zoals die van Google-medeoprichter Larry Page, zijn alweer gestopt.
Een concurrent is het bedrijf Joby Aviation, dat deze week nog een grote investering kreeg van de Amerikaanse vliegmaatschappij Delta. Andere rivalen zijn Lilium en Volocopter.
Nederlands bedrijf
De meeste VTOL's kunnen niet als auto's de weg op, maar dat moet wel gaan gelden voor de AirCar van het bedrijf Klein Vision, dat begin dit jaar groen licht kreeg van de Slowaakse luchtvaartautoriteit.
Ook het Nederlandse PAL-V werkt aan vliegende auto's die ook de weg op mogen. Het eerste model, de PAL-V Liberty, heeft een actieradius van 500 kilometer en vliegt op Euro 95. Het bedrijf hoopt binnenkort de certificering door de Europese luchtvaartautoriteit EASA af te ronden.