©Pexels

youtube adblock detectie illegaal privacy adblockcheck

YouTube onder vuur: blokkeren adblocker-gebruikers is 'illegaal'

28 oktober 2023 om 21:32

Sinds kort is YouTube begonnen met mensen te blokkeren die een adblocker gebruiken. Volgens privacyexpert Alexander Hanff mag dat in de Europese Unie niet zomaar. 

Hanff diende een klacht in bij de DPC, de privacywaakhond van Ierland. Het Europese hoofdkwartier van Google, moederbedrijf van YouTube, bevindt zich in Dublin. In de klacht beweert de expert dat Google de Telecommunicatiewet met voeten treedt, omdat het platform gegevens zou uitlezen bij gebruikers zonder hun toestemming. 

Dat is volgens Hanff de enige manier dat Google kan weten dat iemand een adblocker gebruikt. En in Europa moeten gebruikers hun toestemming geven voordat een bedrijf gegevens op hun systeem kan bekijken of opslaan, tenzij dit strikt noodzakelijk is om een dienst te kunnen aanbieden. Volgens Hanff heeft de Europese Commissie in 2016 al bevestigd dat gebruikers toestemming moeten geven voordat een bedrijf een adblocker mag detecteren.

10.000 klachten

In zijn klacht eist Hanff dat YouTube stopt met zijn anti-adblockbeleid. Volgens de expert is dit 'illegaal'. Hanff vraagt aan de Ierse waakhond om zo snel mogelijk actie te ondernemen. 

Ook roept hij het brede publiek op om ook een klacht in te dienen bij de DPC. "Als de Ierse DPC alleen mijn klacht ontvangt, zullen ze er waarschijnlijk pas na achttien maanden aandacht aan geven, als dat al gebeurt, maar als ze 10.000 klachten ontvangen, zal het hun budget echt raken (het kost geld om klachten te verwerken) en zal dit ze 'motiveren' om sneller tot actie over te gaan", zegt hij.

In Nederland geldt wel een uitzondering op de wet. Volgens de Autoriteit Consument & Markt mogen websites in ons land adblockers gewoon detecteren. Gebruikers hoeven daarover niet te worden ingelicht en hoeven ook geen toestemming geven. 

Gebruikers adblockers pesten

YouTube is gebruikers van adblockers de voorbije maanden steeds meer aan het pesten. Er worden meerdere maatregelen getest. Sommige gebruikers krijgen geen waarschuwing om hun adblocker uit te zetten voordat ze worden geblokkeerd, anderen krijgen er drie. 

De adblockcheck werd tot nu toe nog niet voor alle gebruikers uitgerold. Toch lijkt het erop dat YouTube van plan is dat te doen. Gebruikers die geen advertenties willen zien, betalen in Nederland 11,99 euro voor YouTube Premium. Het goedkopere YouTube Premium Lite-abonnement werd onlangs in Nederland geschrapt.

Lees meer tech-nieuws.