Doorbraak: nieuwe techniek breekt broeikasgas methaan razendsnel af
Deense wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waarmee methaan, een veel krachtiger broeikasgas dan CO2, zeer snel kan worden afgebroken. Nu willen de onderzoekers de technologie ook echt op de markt brengen.
Methaan ontstaat zowel door natuurlijke processen als menselijke activiteiten, zoals voedselproductie en aardgaswinning. Het blijft tot 12 jaar in de atmosfeer en is op korte termijn ongeveer 85 keer krachtiger in het veroorzaken van klimaatverandering dan CO2. Naarmate de aarde opwarmt, komen methaanafzettingen in voordien bevroren gebieden in de atmosfeer terecht, waardoor mogelijk een kettingreactie ontstaat.
Het is een krachtig broeikasgas omdat het, in vergelijking met koolstofdioxide, een veel sterker vermogen heeft om warmte in de atmosfeer vast te houden. Hoewel methaan minder lang in de atmosfeer blijft dan CO2, kan het gedurende korte perioden dus een veel grotere impact hebben. Bovendien is het moeilijk om methaan uit menselijke activiteiten te verbranden voor het in de atmosfeer komt, omdat de concentratie te laag is.
100 miljoen keer sneller
Onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen hopen het methaanprobleem nu op te lossen. Zij ontwikkelden een apparaat, de Methane Eradication Photochemical System (MEPS), dat de stof 100 miljoen keer sneller kan afbreken dan normaal in de natuur gebeurt.
Het gas wordt in een afgesloten ruimte gepompt, waarna er chloor wordt toegevoegd. Met behulp van UV-licht worden de chloormoleculen in twee gedeeld. De resulterende chlooratomen 'stelen' daarna waterstof van het normaal gezien weinig reactieve methaangas.
Het eindresultaat is zoutzuur, een waterige oplossing van het gas waterstofchloride. Het chloor in het zoutzuur kan hergebruikt kan worden voor het proces. De methaan zelf wordt opgesplitst in koolstofdioxide, koolmonoxide en waterstof, net als in de natuur, enkel veel sneller.
Binnenkort op de markt
De onderzoekers zeggen in hun studie, die in vakblad Environmental Research Letters gepubliceerd werd, dat ze met hun methode tot 58 procent van het methaangas in de reactiekamer kunnen verwijderen. De techniek zou sindsdien zelfs verder verfijnd zijn. In een persbericht beweren ze dat nu een efficiëntie van 88 procent mogelijk is.
De volgende stap is om de technologie op de markt te brengen. Daarvoor heeft het onderzoeksteam een bedrijf opgericht, Ambient Carbon. De volgende stap is om een grotere versie van MEPS te bouwen, ongeveer zo groot als een container. Het apparaat moet gebruikt worden om de methaanuitstoot van veebedrijven onder controle te krijgen. De vleesindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 14 procent van alle uitgestoten broeikasgassen.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.