Parijs introduceert 'SUV-heffing' voor grotere auto's, helpt dat?
Parijs lijkt een hoger tarief voor "zware milieuvervuilende SUV's" te introduceren. Wordt de stad daar beter van?
Burgemeester Anne Hidalgo zet flink in op het leefbaarder maken van Parijs. Meer ruimte om te fietsen, minder ruimte voor grote zware vervuilende SUV’s. 55 procent (van de 6 procent Parijzenaars die de moeite namen om te stemmen) stemde voor een hoger parkeertarief voor SUV's. De gemeente wil de prijzen verdrievoudigen. In sommige arrondissementen betekent dat een tarief van 18 euro per uur. Daarmee blijven die zware milieuvervuilende SUV'ss vast weg, toch?
Hoe prijzenswaardig het ook is om de stad leefbaarder en schoner te willen maken door fietsen en openbaar vervoer aantrekkelijker te maken en rondrijden in een grote milieuvervuilende SUV minder aantrekkelijk. Het effect van deze maatregel lijkt beperkt als je even in de details duikt.
Niet doordacht genoeg
Voor bewoners met een parkeerkaart verandert er niets aan de tarieven. Ook bedrijfswagens ontspringen de dans. Juist dat zijn vaak grote oudere dieselwagens die veel uitstoten, veel ruimte innemen en beperkt zicht in het verkeer hebben. Die blijven dus allemaal buiten schot.
Problematischer wordt het als je kijkt naar de manier waarop de "zware milieuvervuilende SUV" wordt gedefinieerd. Alleen op gewicht. Auto’s die meer dan 1600 kilo wegen, moeten betalen. Schone elektrische auto’s ontspringen de dans niet: als die meer dan 2000 kilo wegen, gaan ze ook een driedubbel tarief betalen. Als gevolg worden niet de "zware milieuvervuilende SUV's" uit hun stad geweerd, maar alle auto’s die relatief zwaar zijn, milieuvervuilend of niet.
Schiet doel voorbij
De bestverkochte elektrische SUV, de Tesla Model Y, weegt 1984 kilogram en kan dus voor regulier tarief parkeren. De grote sedan van Tesla, de Model S (niet milieuvervuilend en met prima zicht op het verkeer) weegt 2290 kilo, waardoor de parkeerkosten wel verdrievoudigen.
Hidalgo heeft dus het schrikbeeld van de grote vervuilende SUV gebruikt om zwaardere auto’s meer te laten betalen voor het parkeren. De argumenten voor deze taks gingen over de SUV: met een hoger verbruik, meer betrokken bij ongevallen, minder veilig voor andere weggebruikers. Maar de maatregel die ingevoerd dreigt te worden doet bijzonder weinig om te zorgen voor schonere lucht, minder ongelukken en een stad die veiliger is om in te fietsen.
Het zou het stadsbestuur van Parijs goed staan om nog iets beter na te denken over de impact van auto’s en de maatregelen te richten op de belangrijkste problematiek. Auto’s die de leefomgeving vervuilen voorop, gevolgd door hun impact op de veiligheid.
Meer over elektrisch rijden en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.