Ontdekking: opladen elektrische auto kan veel sneller dankzij diamanten
Wetenschappers bij onderzoeksinstantie Fraunhofer hebben een materiaal ontwikkeld dat ervoor kan zorgen dat elektrische auto's veel sneller worden opgeladen. Ook elektronische componenten kunnen er sterk mee worden verbeterd.
De onderzoekers ontwikkelden een materiaal op basis van synthetische diamanten membranen. Ze kozen voor diamant omdat het materiaal goed warmte kan geleiden, maar elektriciteit isoleert. Dat is in elektronische componenten al langer een probleem. Om warmte te verwijderen, wordt warmtegeleidend koper of aluminium gebruikt, maar omdat die metalen ook goed stroom geleiden, moet er een isolerende laag aan worden toegevoegd.
Diamanten membranen zorgen ervoor dat de isolerende laag achterwege gelaten kan worden. Het is echter niet de eerste keer dat diamant op deze manier wordt gebruikt. Bestaande diamanten warmtespreiders zijn echter millimeters dik, waardoor de toepassingen beperkt blijven. De membranen die door de wetenschappers van Fraunhofer werden ontwikkeld, zijn slechts één micrometer dik, een duizendste van een millimeter.
Opvallende cijfers
Het materiaal is volgens de onderzoekers makkelijk op elektronische componenten te plaatsen. De cijfers die ze noemen, zijn zeer opvallend. Elektronische componenten met de membranen zouden tot tien keer beter gekoeld moeten worden.
Als het materiaal gebruikt wordt in laadsystemen, zeggen de onderzoekers dat de laadtijd voor elektrische auto's tot wel vijf keer zo laag gebracht kan worden. Ten slotte beweren ze dat het fabricageproces makkelijk op te schalen zou zijn.
Later dit jaar testen
Of de technologie even goed werkt als op papier, valt te bezien. Fraunhofer heeft tot nu toe alleen een persbericht uitgebracht. De technologie is nog niet getest in de echte wereld. Later dit jaar zullen de eerste proeven plaatsvinden met omvormers en transformatoren in EV's en telecommunicatie.