Sneller internet: onderzoekers versturen data met 301 terabits per seconde
Onderzoekers zijn erin geslaagd om gegevens te versturen met een snelheid van 301 terabits per seconde. Dat is 4,5 miljoen keer sneller dan de gemiddelde breedbandverbinding in Engeland, waar het onderzoek werd uitgevoerd.
De gegevens werden verstuurd met behulp van een standaard optische vezel. De snelheid kon behaald worden doordat de onderzoekers nieuwe golflengtebanden openden die in gewone glasvezelsystemen niet worden gebruikt. Dat deden ze door nieuwe apparaten te ontwikkelen, zogenoemde optische versterkers en optische gain equalizers.
Die apparaten maken het mogelijk om twee spectrale banden, de zogenoemde E-band en S-band, te benutten om data te versturen. Bij een normale verbinding worden enkel de C- en L-banden gebruikt. De E- en S-banden werken in een spectrum dat veel breder is, waardoor er veel meer data langs kan worden verstuurd. Tot nu toe waren onderzoekers er nog niet in geslaagd om ze op een gecontroleerde manier te gebruiken.
Sneller en goedkoper internet
Volgens de onderzoekers kan de technologie ervoor zorgen dat het internet niet alleen sneller, maar ook goedkoper wordt. Bovendien is het ook milieuvriendelijker om grotere delen van het elektromagnetische spectrum te gebruiken, in plaats van nieuwe kabels te leggen. Gebruikers zullen wel nooit dergelijke snelheden behalen. De technologie zal vooral gebruikt worden om grote zeekabels, volgens de onderzoekers de ‘ruggengraat van het internet’, te verbeteren.
In Nederland hebben de meeste huishoudens een internetsnelheid tussen de 100 Mbps en 1Gbps. De snelste glasvezelverbinding in Nederland bereikt zelfs 8Gbps. De snelheid die de onderzoekers haalden, is 40.000 keer zo hoog.