Kan je binnenkort je smartphone opladen in één minuut?
Het is je vast al eens overkomen. Je moet binnen vijftien minuten de bus halen, maar de accu van je smartphone is bijna leeg. Je laadt ‘m even op, maar wanneer je in je in de bus zit, zie je dat je batterij nog maar op 8 procent zit. Zo’n situatie kan in de toekomst wel eens verleden tijd zijn, blijkt uit nieuw onderzoek.
Onderzoekers aan de universiteit van Colorado in Boulder hebben een studie gepubliceerd waarin zij beschrijven hoe ionen, ofwel geladen deeltjes, bewegen in een complex netwerk van poriën. Dat kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van betere apparaten voor energieopslag, zogenoemde supercondensatoren.
De ontdekking van de onderzoekers is volgens henzelf significant. Zij tonen in hun studie aan dat de beweging van ionen anders loopt dan vroeger werd gedacht. Dat maakt het mogelijk om veel beter te simuleren hoe een netwerk er moet uitzien, wat ervoor moet zorgen dat er veel capabelere supercondensatoren ontwikkeld kunnen worden. Dat houdt mogelijk in dat ze uiteindelijk kunnen concurreren met accu’s.
Wat zijn supercondensatoren?
Supercondensatoren kunnen in enkele seconden tot minuten volledig worden opgeladen, wat veel sneller is dan de tijd die batterijen nodig hebben. Ze kunnen ook snel grote hoeveelheden energie leveren, wat ze ideaal maakt voor toepassingen die een korte, krachtige energie-impuls vereisen. Bovendien kunnen ze miljoenen oplaad- en ontlaadcycli doorstaan zonder significante degradatie, wat ze duurzamer maakt dan veel batterijen.
Ze kunnen echter niet zoveel energie opslaan als batterijen van dezelfde grootte en gewicht, waardoor ze (momenteel) minder geschikt zijn voor toepassingen die langdurige energieopslag vereisen, zoals smartphones of laptops. Supercondensatoren hebben bovendien een hogere zelfontladingssnelheid dan batterijen, wat betekent dat ze sneller hun energie verliezen wanneer ze niet in gebruik zijn.
Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.