Deze bedrijven willen CO2 opslaan in de oceaan
De strijd tegen klimaatverandering verloopt moeizaam. Hoewel steeds meer hernieuwbare energie wordt gebruikt, bereikte het gebruik van fossiele brandstoffen vorig jaar een record. Ook de uitstoot van energie was wereldwijd nog nooit zo hoog. Verschillende bedrijven proberen alle uitgestoten CO2 nu op te vangen en op te slaan in de oceaan.
Meer dan tien bedrijven experimenteren met technieken om dat te doen. Dat bericht The Wall Street Journal. Oceanen absorberen nu al zo’n derde van alle CO2 in de atmosfeer. Maar er is een limiet. Als oceanen te veel CO2 opnemen, wordt het water zuur. Dat heeft rampzalige gevolgen voor het zeeleven.
Daar denken verschillende bedrijven een oplossing voor te hebben. Die oplossing is misschien wat contra-intuïtief. Om meer CO2 op te kunnen slaan in de oceaan, moet er eerst CO2 uit worden verwijderd. Dat gas kan dan elders worden opgeslagen, waardoor de oceaan wat meer ademruimte heeft.
Tot een miljoen ton CO2 verwijderen
Een van de firma’s waar The Wall Street Journal over bericht, zegt tot een miljoen ton CO2 te kunnen verwijderen en opslaan. Dat is op wereldschaal slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar nog altijd vier keer zoveel als heel de CO2-opslag-industrie tot nu toe in zijn geheel heeft verwezenlijkt.
Er worden ook andere oplossingen besproken. Het bedrijf Vesta wil zand mengen met het mineraal olivijn. Het gedoopte zand zou een gelijkaardig effect hebben wanneer het in het water wordt gestort. Het bedrijf zegt de komende jaren 6.000 ton CO2 te kunnen verwijderen met deze techniek. Als het kan opschalen, is het daarna mogelijk om meer te doen.
Technieken moeten fors worden opgeschaald
Er moet nog veel werk verricht worden om aan te tonen dat de technieken wel degelijk schaalbaar en bovendien veilig zijn. Zelfs als dat het geval is, dan is de uitdaging enorm. De energie-industrie stootte vorig jaar zo’n 40 miljard ton CO2-equivalenten uit. CO2-equivalenten zijn meeteenheden die verschillende broeikasgassen omrekenen naar de hoeveelheid CO2 die dezelfde bijdrage aan de opwarming van de aarde zou hebben.
Meer over CO2-uitstoot en mis niets met onze Bright-app.