Eindelijk: Microsoft voegt na 40 jaar splellingscontrole en autocorrect toe aan Kladblok

©Freepik

Microsoft voegt spellingscontrole en autocorrect toe aan Kladblok/Notepad
8 juli om 16:22

Het op-en-top simpele typeprogramma dat al 40 jaar bij Windows wordt geleverd, heeft er eindelijk een basisfunctie bijgekregen: spellingscontrole en autocorrect.

Moet je op Windows even snel iets noteren, dan is er altijd Kladblok, Notepad in het Engels. Heerlijk simpel: een wit vel(d) met een knipperende cursor. Geen opmaak, geen gedoe met lettertypes, gewoon snel noteren wat je kwijt moet. Maar wat als je een spelfout maakt? Hoewel spellingscontrole al jaren bestaat, zat het gek genoeg nog niet in Kladblok.

Sinds maart testte Microsoft de spellingscontrole voor Kladblok al onder een kleinere groep gebruikers, nu wordt de functie voor iedereen uitgerold. Dat werkt bekend: net als in bijvoorbeeld Word komt er een rood lijntje onder verkeerd gespelde woorden te staan. Een rechtermuisklik haalt een menu tevoorschijn waarin je de eventuele juiste spelling(en) kan vinden.

Hadden we het echt nodig?

Ook is er autocorrect, waarbij verkeerd gespelde woorden automatisch worden verbeterd. Ook fijn: je kan de spellcheck per bestandstype aan of uit zetten. En omdat Kladblok ook nog weleens wordt gebruikt om snel wat programmeertaal weg te typen, staat de spellingscontrole voor zulke bestandstypes al standaard uit.

Kladblok verscheen in 1985 voor het eerst als onderdeel van Windows 1.0. Het is dus ietsjes jonger dan Word, dat al in 1983 voor het eerst verscheen. Je kan je afvragen waarom Kladblok juist niet al lang spellingscontrole had: kon Microsoft dat niet simpelweg 'aanzetten' voor deze simpele app? Dat heeft te maken met de leeftijd van de app, en misschien ook met het doel. Want is er wel echt behoefte aan spellingscontrole in Kladblok, als we al 40 jaar zonden konden?

Van de andere kant: Microsoft wil het iets uitgebreidere WordPad later dit jaar uit Windows 11 gaan verwijderen. Dan is het ook wel weer fijn dat Kladblok wat meer functies heeft, zoals bijvoorbeeld de donkere modus waar we tien jaar geleden nog nooit van gehoord hadden, of de Copilot-integratie die we een jaar geleden nog niet kenden.

Meer Windows en mis niets met onze Bright-app.