Deze Europese raket wil gaan concurreren met Space X

©ESA

Europese raket concurreren Space X

Elon Musk’s SpaceX is momenteel de koning van de ruimte. De ene na de andere raket verdwijnt de ruimte in en sommige komen zelfs terug. Het is tijd voor meer concurrentie ook vanuit Europa.

Het ruimtevaartbedrijf van Musk heeft weinig concurrentie. Boeing heeft na jaren eindelijk een raket met bemanning naar de ISS kunnen brengen, maar zit vast en kan voorlopig niet terug.

Europa in de ruimte

Je zou het bijna vergeten, maar in Europa hebben we ook een ruimtevaartorganisatie. De ESA heeft aangekondigd dat op 9 juli de Ariane 6-raket eindelijk gelanceerd zal worden. Eindelijk, want het project heeft ontzettend veel vertraging opgelopen. Vervelend want daardoor kon de ESA geen opdrachten uitvoeren. Door de oorlog in de Ukraine kan men ook niet uitwijken naar Rusland om de Soyuz raketten te gebruiken.

Klanten liepen weg

Hierdoor moest men vanuit Europa wel gaan samenwerken met Space X. Het bedrijf bracht een aantal Galileo navigatiesatellieten naar de ruimte. De Europese organisatie voor de ontwikkeling van weersatellieten verscheurde de opdracht aan de ESA en ging verder met SpaceX. Een klap voor de Europese ruimtevaartorganisatie.

Araine 6 lift off

Met de Ariane 6 hoopt de ESA het tij te doen keren en een alternatief te kunnen bieden tegen de Amerikanen. Arianespace, de maker van de raket, zegt dat ze met de prijzen van SpaceX mee kunnen.

Volgens het persbericht heeft de ESA al 30 opdrachten binnen. De eerste lancering is dus in de eerste week van juli en er staat een tweede gepland nog voor het einde van het jaar. In 2025 zullen er 10 lanceringen plaatsvinden. In de jaren erna zal het tempo nog iets omhoog gaan. 

Er is een belangrijk en groot verschil met de raketten van SpaceX, ze zijn niet herbruikbaar. De reden hiervoor is dat er simpelweg niet genoeg opdrachten zijn die de ontwikkeling van een dergelijke raket rechtvaardigen. Natuurlijk vindt Elon Musk dat onzin. ‘Je koopt toch ook geen vliegtuig dat je maar een keer kunt gebruiken?’

Lees hier alles over ruimtevaart.