©Karen Morales

Dit ruimtepak vangt urine op en maakt er via een rugzak drinkwater van

Dit ruimtepak vangt urine op en maakt er via een rugzak drinkwater van

12 juli om 13:38
Laatste update: 12 juli om 13:41

In de ruimte kan niemand je horen schreeuwen, maar ook niet horen dat je jouw behoefte doet. Gelukkig maar, want dat is wel nodig als je uren achter elkaar in een ruimtepak zit. Wetenschappers hebben een nieuwe oplossing gevonden om urine binnen het ruimtepak in drinkwater te veranderen.

Huidige oplossingen voor dit probleem zijn niet ideaal. Astronauten in de International Space Station moeten soms zes tot negen uur buiten besteden, en dragen dan een Maximum Absorbency Garment (MAG), wat neerkomt op een volwassen luier.

De MAG levert allerlei problemen, zoals lekkage en urineweginfecties. Ook moeten de astronauten daarnaast een liter water meenemen om onderweg te drinken. Hoewel deze oplossing nu werkt, is dat voor toekomstige ruimtewandelingen tijdens missies naar Mars niet haalbaar. De verwachting is namelijk dat astronauten dan alleen maar langer in zo'n pak zullen besteden.

Dune

Onderzoekers van Cornell University hebben een oplossing gevonden: een prototype gebaseerd op de pakken uit de Dune-boeken en -films. In dit pak wordt de urine opgevangen via een opvangbeker van gegoten siliconen die rond de geslachtsorganen past.

Via een vacuümpomp wordt de urine naar een filtratiesysteem geloodst in een rugzak waar er drinkwater van wordt gemaakt. Daar worden elektrolyten aan toegevoegd via een poeder. De rugzak weegt ongeveer 8 kilo, maar de onderzoekers denken dat dit extra gewicht het waard is vanwege de comfort.

Het pak zal nog wel verder getest moeten worden, om er zeker van te zijn dat het ook in de ruimte werkt zoals gepland.

Lees meer over ruimtevaart, of blijf op de hoogte met de Bright Nieuwsbrief.