Ook dit langverwachte Tesla-product loopt vertraging op

©Tesla

Musk geeft toe: Tesla-robot komt later dan verwacht
22 juli om 21:16
Laatste update: 22 juli om 21:17

Niet alleen de zelfrijdende taxi van Tesla laat langer op zich wachten, ook de mensachtige robots van de fabrikant komen later dan verwacht op de markt. Tesla wil uiteindelijk grote aantallen van de humanoids produceren, om ze te verkopen aan andere bedrijven.

In april deelde Elon Musk nog een tijdlijn over de introductie van de Tesla Optimus-humanoid. Maar vandaag blijkt uit een post van de Tesla-baas dat de mensachtige robot flinke vertraging heeft opgelopen. Tesla begint volgens hem volgend jaar met de productie van de Optimus in kleine aantallen, maar zet de robots dan nog alleen in de eigen fabrieken in. In 2026 'hoopt' het bedrijf de tweebenige Optimus-humanoids aan andere bedrijven te verkopen, zegt Musk.

Dit voorjaar zei Musk nog dat hij verwachtte dat de uitrol van de Tesla-robots in de eigen fabrieken eind 2024 al zou beginnen, maar dat wordt dus later. Ook de geplande verkoop van de humanoids aan andere bedrijven zou een jaar later dan gepland van start kunnen gaan. Als je kijkt naar de eerdere beloftes van Musk zou het wel eens nog veel later kunnen worden. 

Musk nog niet tevreden met Robotaxi

Onlangs stelde de Tesla-baas ook de onthulling van de zelfrijdende Robotaxi, die op 9 augustus gepland stond, uit naar later dit jaar. De reden: hij was niet tevreden met het ontwerp van de Robotaxi. Er moet volgens hem eerst nog een grote verandering worden doorgevoerd.

In 2019 vertelde Musk trouwens aan beleggers dat Tesla in 2020 een netwerk van zelfrijdende auto’s zou hebben, maar dat bleek dus veel te voorbarig.

Miljard robots op komst

De Tesla Optimus, die twee jaar geleden voor het eerst werd getoond, moet uiteindelijk repetitieve of gevaarlijke taken van mensen overnemen. Musk ziet het als het belangrijkste Tesla-product voor de komende jaren. Zo verwacht hij dat de bedrijfswaarde van Tesla door de mensachtige robots kan worden opgestuwd richting de 30 biljoen dollar. Tegen 2040 denkt Musk dat er - houd je vast - een miljard mensachtige robots zullen rondlopen op aarde. 

Tesla presenteert later deze week zijn nieuwe kwartaalcijfers. Nu de vraag naar elektrische auto’s lijkt af te zwakken, focust het bedrijf zich met zowel de Robotaxi als de Optimus-robot op nieuwe producten die de AI-innovaties van het bedrijf gebruiken.

Lees meer nieuws over Tesla en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.