Zuckerbergs toekomstvisie: influencers met legers van AI-avatars

© Unsplash

Zuckerbergs toekomstvisie: influencers met legers van AI-avatars
24 juli om 15:47

Mark Zuckerberg, ceo van Meta, gelooft dat influencers in de nabije toekomst een legertje AI-klonen gaan inzetten om zaken te doen. Dat moet hen meer tijd geven om andere taken uit te voeren. 

Zuckerberg deed de uitspraak tijdens een interview met internetpersoonlijkheid Rowan Cheung. Volgens de Meta-ceo zullen contentmakers hun persoonlijkheid kunnen laten opnemen door AI-bots. Die zullen in hun plaats taken kunnen overnemen, bijvoorbeeld de interactie aangaan met fans.

“Ik denk dat er een enorme ontsluiting komt waarbij in principe elke maker al zijn informatie uit sociale media kan halen en deze systemen kan trainen om hun waarden en doelstellingen te weerspiegelen en wat ze proberen te doen, en dan kunnen mensen daarmee interacteren”, zei Zuckerberg. “Het zal bijna een soort artistiek artefact zijn dat makers creëren waar mensen op verschillende manieren mee kunnen omgaan.”

Meta’s AI kende geen goede start

Het gaat niet enkel om speculatie van Zuckerberg. Meta is in juni begonnen met een test waarbij influencers hun eigen chatbots kunnen maken. Gebruikers krijgen dan een melding dat ze met een AI-chatbot spreken. De feature wordt momenteel uitgetest bij een select aantal influencers in de Verenigde Staten.

Maar hoewel Zuckerberg optimistisch is over de toekomst van generatieve AI, is er ogenschijnlijk nog een lange weg te gaan voordat de technologie virtuele klonen van mensen kan maken. De AI van Meta zelf kwam eerder dit jaar bijvoorbeeld in het nieuws omdat het wat gênante fouten maakte. Ook chatbots van andere techbedrijven kramen regelmatig onzin uit. De Nederlandse YouTuber Kwebbelkop kwam vorig jaar met een AI-kloon van zichzelf maar stopte daar al snel weer mee omdat zijn publiek er overduidelijk niet op zat te wachten.

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.