©Freepik

Dit is waarom er zoveel illegale films toch op YouTube staan

Dure streamingdiensten beu? YouTube stroomt ineens vol met gratis films

24 juli om 22:55
Laatste update: 24 juli om 22:57

Een aantal bestaande YouTube-kanalen die nooit vreemde activiteit vertoonden, uploadden de laatste tijd ineens opvallend veel films, vooral Hollywood-blockbusters. Normaal gesproken verwijdert YouTube ze meteen, maar de kanalen hebben een truc ontdekt om de controles te omzeilen. Met vele miljoenen gratis kijkers tot gevolg.

Dat blijkt uit een onderzoek van de nieuwssite TorrentFreak. De site vond honderden films die vaak tientallen miljoenen keren bekeken werden. Het gaat om kanalen die al jaren inactief zijn, maar ook nieuwere kanalen die geen vreemde activiteit vertoonden. Films worden geüpload in hoge kwaliteit, vaak in talen zoals Hindi. Dat terwijl oudere video’s op de accounts niets te maken hebben met films. Volgens TorrentFreak gebeurt dat in grote getallen, veel meer dan normaal.

Een van de kanalen die TorrentFreak bezocht, plaatste 15 jaar geleden bijvoorbeeld enkele techniekfilmpjes. Een ander kanaal hield zich voordien enkel bezig met wiskundelessen. Dat duidt erop dat accounts van particulieren in grote getallen worden gehackt om films te uploaden.

Tientallen accounts met miljoenen views

De nieuwssite vond tientallen van dit soort accounts. Samen hadden zij tientallen miljoenen views verzameld. Behalve films in vreemde talen, verschijnen er ook veel films in het Engels. Het gaat vooral om grote Hollywood-blockbusters. Dat is opvallend, want YouTube heeft een intern systeem om bestaande films automatisch op te sporen, genaamd Content ID.

Volgens Torrentfreak lijken de hackers een manier te hebben gevonden om dit systeem te omzeilen. Het zou werken doordat ze een eigen liedje toevoegden aan het einde van de film. Vervolgens geven ze als rechthebbende van dat liedje aan YouTube aan dat de video online mag blijven staan.

Voorlopig zijn veel van de films die de nieuwssite vond nog altijd online. Gebruikers kunnen films niet rapporteren voor auteursrechtinbreuk. Dat kunnen alleen de eigenaren van de content zelf doen.  

Lees meer over streamingdiensten, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.