Oeps! Nieuwe fout ontdekt in Windows beveiligingsupdate

©Unsplash

Oeps! Nieuwe fout ontdekt in Windows beveiligingsupdate

Er is een nieuwe fout ontdekt in de meest recente beveiligingsupdate voor Windows-computers, zo heeft Microsoft bekendgemaakt. Sommige gebruikers worden bij het herstarten van hun pc of laptop naar het BitLocker-herstelscherm gestuurd.

De nieuwe fout in de beveiligingsupdate heeft niets te maken met de CrowdStrike-update die vorige week Windows-systemen rond de hele wereld onbruikbaar maakte. Wel kan het alsnog voor hoofdpijn zorgen bij sommige gebruikers, die plotseling het herstelscherm van BitLocker voor zich zien. Microsoft geeft meer info op hun Windows Release Health-dashboard.

Er is ook een oplossing: als je de update gedownload hebt en het BitLocker herstelscherm krijgt te zien, word je gevraagd om de herstelsleutel van je Microsoft-account. Die moet je invoeren en daarna moet je weer gewoon toegang krijgen tot je computer. Heb je de herstelsleutel niet bij de hand? Dan legt Microsoft op deze pagina uit hoe je die kunt opvragen.

Niet zo erg als de CrowdStrike-update

De beveiligingsupdate is uitgerold voor Windows 11 en Windows 10 besturingssystemen. De fout lijkt veel minder ernstig te zijn dan de CrowdStrike-beveiligingsupdate van vorige week. Die zorgde voor blauwe schermen op kantoren maar ook vliegvelden, winkels en ziekenhuizen. Vluchten en medische operaties moesten onder andere uitgesteld worden vanwege de computerchaos.

Lees meer over Windows en download de Bright-app om op de hoogte te blijven.