©Unsplash

Microsoft brengt hersteltool uit voor CrowdStrike computerstoring

Microsoft brengt hersteltool uit voor CrowdStrike computerstoring

22 juli om 09:14

Microsoft heeft een hersteltool beschikbaar gemaakt voor de CrowdStrike beveiligingsupdate, die afgelopen vrijdag wereldwijd Windows-computers een blauw scherm bezorgde. Veel bedrijven en ondernemers kampen nog steeds met systemen die niet op willen starten. Microsoft hoopt met deze tool het herstel te versnellen.

De CrowdStrike-update van afgelopen vrijdag zorgde wereldwijd voor chaos. Zo’n 8,5 miljoen Windows-computers waren bijna een hele werkdag ontoegankelijk, wat voor lange wachtrijen op vliegvelden, bij banken en ook zelfscankassa’s zorgde. Cybersecuritybedrijf CrowdStrike trok gauw het boetekleed aan en lanceerde een nieuwe update, maar veel gecrashte computers konden die niet downloaden omdat ze… nou ja, gecrasht waren! Sommige IT admins hebben geluk en kunnen na meerdere keren herstarten de update alsnog downloaden. Voor de rest heeft Microsoft nu een hersteltool in zijn downloadcenter staan.

Op de website van Microsoft staan twee oplossingen uitgelegd voor de CrowdStrike-update. De snelste is ‘Recover from WinPE’. De tool creëert een bootable USB-drive van 1GB. Die heeft ook met blauw scherm direct toegang tot je harde schijf en kan zo het foute beveiligingsbestand opsporen. Vervolgens wordt de USB-drive met het bestand gewist en moet je weer toegang krijgen tot je PC of laptop. Als er BitLocker op het systeem staat, moet je wel een BitLocker recovery key bij de hand hebben.

De tweede oplossing duurt langer: ‘Recover from Safe Mode’. Je kunt BitLocker hiermee omzeilen, maar moet er wel administrator rechten voor hebben. Daarmee kun je een nieuwe administratoraccount starten op de computer en zo het blauwe scherm passeren. Op die manier kun je de nieuwe CrowdStrike-update alsnog updaten en wordt de foute update gewist. Deze oplossing kost wel meer tijd.

Computer says no

Microsoft publiceerde ook systeemeisen voor de hersteltool en een uitgebreid stappenplan voor IT-personeel dat het bestand wil gaan gebruiken. Er kan inmiddels gelachen worden om de wereldwijde computerstoring, al is niet iedereen amused. Zo heeft Elon Musk alles van CrowdStrike in de ban gedaan bij zijn bedrijven. Cybersecurity-experts waarschuwen bovendien dat hackers gebruik kunnen maken van de chaos om nog meer schade aan te brengen.

Blijf op de hoogte en volg ons Whatsapp-kanaal.