©Unsplash

Deze Mac-malware heeft Google-advertenties en doet zich voor als populaire apps

Deze Mac-malware heeft Google-advertenties en doet zich voor als populaire apps

2 augustus om 14:38

Gevaarlijke Mac-malware bereikt op een slimme manier slachtoffers, door gebruik te maken van Google-advertenties en door de malware te vermommen als populaire apps.

Een advertentie op Google prijst de app Loom aan, waarmee je gratis je scherm kunt opnemen. Loom bestaat echt en ook de advertentie oogt normaal. Zelfs de website waar je naar toe wordt geleid ziet er goed uit, zolang je niet naar de url kijkt. Download je vervolgens de app, dan plaats je gevaarlijke malware op je computer.

Aanvankelijk leek de malware enkel Loom na te doen, maar na meer onderzoek van cyberbeveiligingbedrijf Moonlock bleken ook andere apps nagebootst te worden zoals Black Desert Online, Chrome, Firefox, Figma, Safari, of cryptocurrencymanager LedgerLive.

Met deze malware kan er een hoop kwaad gedaan worden op je Mac. Zeker omdat in sommige gevallen ook de originele app wordt nagebootst. In het geval van een cryptocurrencymanager kan je geld dan gestolen worden. Ook kunnen bestanden, wachtwoorden en meer worden gejat.

Bescherming

Een manier om jezelf tegen dit soort malware te beschermen is door alleen apps via de App Store te downloaden, of anders naar de website van de makers te gaan.

Lees meer over malware, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.