Samsung-telefoons kwetsbaar voor cyberaanvallen door ontbreken van één functie

©Unsplash

Samsung-telefoons kwetsbaar voor criminelen door ontbreken van deze instelling
2 augustus om 21:27
Laatste update: 2 augustus om 21:29

De telefoons van Samsung hebben allerlei toffe snufjes, maar er ontbreekt een belangrijke functie die voorkomt dat je mogelijk bloot wordt gesteld aan cyberaanvallen.

Het gaat om de optie om 2G volledig uit te schakelen als voorkeursnetwerk en juist dat is volgens Google erg belangrijk. Het 2G-netwerk wordt al lange tijd als onveilig beschouwd omdat het niet dezelfde veiligheidsmaatregelen bevat als 4G- en 5G-netwerken.

Het gebrek aan veiligheid op 2G maakt het tot een perfect middel voor bijvoorbeeld oplichters. Door met speciale apparaten een betrouwbaar 4G- of 5G-netwerk van een bekende provider te simuleren halen ze mensen binnen, waarna het netwerk wordt omgezet naar het 2G-protocol. Vervolgens kunnen ze betrouwbaar ogende sms-berichten sturen voor oplichtingspraktijken of de communicatie volgen.

Samsung moet het nog steeds fixen

Het advies van Google is dan ook helder: zet de 2G-functionaliteit op jouw mobiele telefoon helemaal uit. Die optie is er namelijk al sinds oktober 2021, toen Android 12 uitkwam, behalve dus bij marktleider Samsung. 

Waarom de functie ontbreekt is niet bekend, maar wie een kijkje neemt in de instellingen voor roaming komt er snel achter dat 2G altijd tot een van de automatische verbindingsopties behoort. Het is dus hoog tijd voor Samsung om een fix uit te brengen.

Lees meer nieuws over Samsung, en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.