©Canva

Intel verlengt garantie van crashende chips

Intel verlengt de garantie van de crashende chips

4 augustus om 00:06
Laatste update: 4 augustus om 18:57

Chipmaker Intel verlengt de garantie van de processoren die al enige tijd problemen geven. Vorige week zei Intel nog dat het niet van plan was om de garantie van de gecrashte chips te verlengen. Daar komt het nu duidelijk van terug.

De dertiende en veertiende generatie Intel-chips crashen in sommige gevallen. Intel zou deze maand met een patch komen zodat nog niet gecrashte chips gered werden, maar de processoren die wel zijn gecrasht hebben zodanig veel schade dat de patch niet mag baten. In eerste instantie was Intel niet voornemens om de garantie van deze processoren te verlengen. Nu komt het daarop terug.

Intel-chips

Er werd gedacht dat het probleem te wijten wasc aan een oxidatielaag die in de fabricage wordt toegevoegd, maar hierover rept Intel niet. Het zegt dat de hoofdoorzaak van het probleem een microcode-algoritme is dat resulteerde in verkeerde spanningsaanvragen aan de processor. De bug liet moederborden te veel stroom leveren aan de processor en dat schaadde het silicium waardoor de processoren onstabiel werden en zelfs crashten. 

De chipmaker, die eerder deze week bekendmaakte 15.000 mensen te ontslaan, geeft iedereen met deze chips 2 jaar extra garantie. Het hoopt hiermee wat rust te bieden aan mensen die niet goed weten wat ze nu met de chip aanmoeten, schrijft Tom’s Hardware. Er zit wel een voorwaarde aan, want dit lijkt alleen te gelden voor de losse CPU’s. Als er het onderdeel in een PC is ingebouwd, dan verwijst Intel je naar de fabrikant van de PC.

Luxe en goedkope processoren

Vooral mensen met high-end chips zoals de Core i9-13900K en Core i9-14900K zouden de crash ervaren, maar Intel zegt dat elke 13e of 14e generatie desktop CPU met een basisvermogen van 65 W of hoger er uiteindelijk last van kan hebben. Kortom, het is niet alleen van toepassing op luxere chips, want ook budgetchips zoals de Core i5-13400 kunnen ermee kampen. Intel onderzoekt nog een manier om te kunnen ontdekken of gebruikers met een aangetaste processor te maken hebben en deelt hier in de komende dagen meer over.

Meer Intel en mis niets met onze Bright-app.