©Unsplash

Waarom verliezen de 'grote zeven' techbedrijven 800 miljard dollar aan waarde?

'Grote zeven' techbedrijven verliezen 800 miljard dollar aan waarde – waarom?

6 augustus 2024 om 09:25
Update: 6 augustus 2024 om 09:28

Het is te vroeg om de spreken van een geknapte bubbel, maar AI is in ieder geval even zijn glans verloren op de beurs. Beleggers verkopen massaal aandelen in de zeven grote techbedrijven, die hun waarde allemaal zien dalen.

De daling werd eerder deze week al ingezet maar 'superbelegger' Warren Buffett zet helemaal de toon. De 93-jarige investeer had met zijn firma jarenlang veel aandelen Apple in handen, maar verkocht daar maandag de helft van, goed voor een kleine 84 miljard dollar. Buffett maakt niet helemaal duidelijk waarom hij dat doet, maar het is een teken aan de wand. De belegger vreest net als andere investeerders dat de afgelopen maanden van AI-groei tot een eind zijn.

Vooral Nvidia profiteerde enorm van de AI-hype. Het bedrijf maakt de chips die voor AI nodig zijn, en groeide zo snel tot één van 's werelds meest waardevolle bedrijven. Nvidia staat nog steeds op de derde plaats in die ranglijst, maar verloor wel 7 procent in waarde op de beurs. Dat is meer dan de andere grote techbedrijven, die ook allemaal dalen. Apple, Amazon, Google en Tesla verloren allemaal 4 procent, Microsoft en Meta 3 procent. Alles bij elkaar opgeteld zijn die zeven bedrijven, door hun groei ook wel bekend als 'the Magnificent Seven', de afgelopen dagen samen 800 miljard dollar aan waarde verloren.

Waarom allemaal tegelijk?

Het is alsof alle investeerders tegelijk tot hetzelfde besef zijn gekomen: er wordt wel érg veel geïnvesteerd in AI. Waar komt dat besef ineens vandaan? Simpel: de sterke Amerikaanse economie kreeg in juli ineens een tik. Na maanden van groei, zijn er ineens veel minder nieuwe banen bijgekomen dan verwacht. Dan worden beurshandelaren zenuwachtig: als het ruikt naar een recessie, moet je oppassen.

Bij zorgen over een recessie proberen handelaren vaak een deel van hun aandelen te verkopen. De reden van de grote waardedaling bij de techbedrijven komt omdat ze zoveel waard zijn: hoge bomen vangen veel wind. Een paar procent daling is bij een normaal bedrijf een waardedaling van miljoenen, bij deze reuzen gaat het al snel om tientallen miljarden. En daar komt bij dat AI vooral nog veel geld kost, en niet oplevert. Zulke investeringen vinden beurshandelaren prima in tijden dat het meezit. Maar zodra de wind draait, zijn zulke uitgaven ineens slecht nieuws voor aandeelhouders.

Meer AI en mis niets met onze Bright-app.