©Unsplash

Nieuwste Android-fix repareert ernstig lek, Samsung heeft update al klaarstaan

Nieuwste Android-fix repareert ernstig lek, Samsung heeft update al klaarstaan

6 augustus om 12:38

De nieuwste beveiligingsupdate voor Android repareert een ernstige kwetsbaarheid die volgens Google ook actief wordt gebruikt in aanvallen. Pixel-telefoons worden meteen bijgewerkt en ook Samsung heeft de fix in zijn nieuwste update zitten.

De Android security updates van augustus dichten 46 kwetsbaarheden, waaronder een hoog-risico-kwetsbaarheid die gebruikt wordt in gerichte aanvallen. Het goede nieuws: waarschijnlijk hoor je niet tot de groep die bij deze gerichte aanvallen in het vizier is. Het slechte nieuws: als er misbruik van het lek wordt gemaakt, merk je als gebruiker niet dat de aanvaller kan rommelen met je netwerkverbindingen.

Samsung heeft fix al klaarstaan

Google heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe de kwetsbaarheid precies werkt en hoe die misbruikt wordt, en ook niet welke aanvaller er achter het actieve gebruik zit. Ook is niet bekend of er bepaalde toestellen worden aangevallen. Wel zullen de Google Pixel-toestellen waarschijnlijk als eerste worden voorzien van de update die dit lek dicht.

Het betreffende lek heet CVE-2024-36971 en dat wordt gelukkig ook genoemd in de augustus-update voor Android-telefoons. Het ligt een beetje aan welk toestel je hebt en waar je woont, maar over het algemeen kun je die update waarschijnlijk deze week nog verwachten. De update van Samsung bevat ook een fix voor een kwetsbaarheid die vorige week bekend werd gemaakt.

Meer Android en mis niets met onze Bright-app.