© Bright/Samsung

Samsung geeft ook betaalbare telefoons nieuwe AI-functies

Deze betaalbare Samsung-telefoons krijgen ook Galaxy AI-functies

5 augustus om 20:26
Laatste update: 5 augustus om 20:49

Samsung wil dat zijn Galaxy AI-functies populair worden en gaat nu ook telefoons ondersteunen die op het eerste gezicht minder geschikt voor AI lijken te zijn. Heb je een recente Galaxy A-telefoon, dan kun je binnenkort ook sommige van de nieuwe AI-functies gebruiken.

Volgens bronnen bij SamMobile wil Samsung zijn nieuwe AI-software, Galaxy AI, uitbrengen op zowel high-end als mid-range telefoons. Dit zou betekenen dat verschillende modellen uit de Galaxy A-lijn binnenkort de nieuwe AI-functies zullen ondersteunen. Specifiek mogen de Galaxy A35 en A55 een leuke upgrade verwachten, ondanks dat deze modellen niet tot het duurste segment behoren. Daarnaast zou volgens deze bronnen ook de Galaxy S23 FE beschikken over Galaxy AI.

Dat is dus goed nieuws voor mensen die net een Galaxy-toestel hebben aangeschaft en bang waren dat zij de figuurlijke AI-boot zouden missen. Het wordt in ieder geval een dilemma voor Samsung: enerzijds wil het bedrijf de populariteit van zijn AI-software vergroten, anderzijds wil het klanten een goede reden geven om te upgraden naar een nieuw toestel.

Ondanks recente groeicijfers zou het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn managers sinds kort op zaterdagen laten werken om het bedrijf weer de juiste koers te laten varen. Daarnaast ontving Samsung afgelopen maand veel kritiek op zijn nieuwe Galaxy Watch Ultra-smartwatch, omdat die wel erg veel zou lijken op die van Apple.

Nieuwe update van One UI

De nieuwe functies zullen deze of volgende maand worden uitgerold via een software-update. Een exacte datum is nog niet bekend, maar het zou gaan om de update genaamd "One UI 6.1.1".

Tijdens zijn Unpacked-evenement in juli deed Samsung al de belofte om zijn AI-software naar een zo breed mogelijk publiek te brengen, goed voor zo'n 200 miljoen Galaxy-apparaten, waaronder telefoons, tablets en wearables. Om die belofte na te komen, zal het creatief moeten omgaan met de beperkingen van elk apparaat.

Niet zonder beperkingen

Helaas zit er wel een addertje onder het gras. Zo zouden de goedkopere modellen beperkt worden tot de AI-functies die niet te veel rekenkracht vereisen. Met andere woorden, verwacht een soort light-versie, die bezitters hopelijk voldoende zal overtuigen van de potentie van AI.

Het is nog niet bekend of de meerderheid van deze AI-functies via het internet zullen verlopen, zoals bijvoorbeeld apps als ChatGPT. Dat zou in ieder geval een stuk meer mogelijk maken, zonder dat de toestellen daadwerkelijk hoeven te beschikken over dure, nieuwe hardware.

Strijd met Apple en Microsoft

Dit najaar voorziet concurrent Apple zijn iPhones van Apple Intelligence, waaronder een nieuwe, verbeterde Siri. Volgens Apple zullen alleen bezitters van een iPhone 15 Pro en Pro Max, en straks de iPhone 16, gebruik kunnen maken van de nieuwe AI-functies, omdat alleen deze modellen over de benodigde hardware beschikken.

Na afloop van Apple's presentatie werd de vraag gesteld of dit niet gewoon een trucje was om meer telefoons te verkopen. Apple antwoordde daarop dat oudere modellen in theorie de software wel kunnen draaien, maar dat het erg langzaam zou zijn en daardoor niet bruikbaar.

Ook Microsoft deed kort geleden vergelijkbare claims over zijn Copilot Plus-PC's, die je volgens de Windows-maker nodig zou hebben om bijvoorbeeld hun alleswetende AI-software Recall te gebruiken. Toch bleek dit programma bij nader onderzoek moeiteloos te draaien op computers met mindere specificaties dan door Microsoft vereist. Dit riep dan ook meteen vragen op over de behoefte aan nieuwe, dure hardware.

Bovendien voldeed dezelfde software ook nog eens niet aan de juiste beveiligingseisen, wat een pijnlijke misser voor Microsoft was. Het is nu in ieder geval de beurt aan Samsung, hopelijk zullen zij een paar lessen leren van hun concurrentie.

AI als katalysator?

Financieel analisten van Morgan Stanley oordeelden eerder al dat de nieuwe AI-functies een duidelijke reden zullen zijn voor klanten om de komende jaren te upgraden. Dat ondanks eerdere voorspellingen van analisten van Barclays, die een stuk minder optimistisch waren over de toekomstige iPhone. Daarentegen werd vandaag dan weer bekend dat Warren Buffet de helft van zijn Apple-aandelen heeft verkocht. Het lijkt er dus op dat niet iedereen overtuigd is van de aankondigingen rondom AI.

Vorige week werd al eens pijnlijk duidelijk dat de verkoop van een product zou kunnen dalen door het woord "AI" eraan toe te voegen. Misschien is dat wel een reden voor bezorgdheid onder aandeelhouders. 

Lees meer nieuws over Samsung, en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.