©Group1

Deze nieuwe kalium-ion batterij verslaat de lithium-ion accu

Deze nieuwe kalium-ion batterij verslaat de lithium-ion accu

7 augustus om 01:52

Een Amerikaanse startup heeft de eerste kalium-ion batterij in het populaire cilindrische 18650-formaat onthuld. De prestaties van de nieuwe batterij zouden die van de gebruikelijke lithium-ion batterij overtreffen.

De startup Group 1 uit Texas heeft een kalium-ion batterij aangekondigd die beter presteert dan de gebruikelijke lithium-ion batterijen. Zo is de nieuwe batterij sneller op te laden, kan hij meer laadcycli aan en is hij beter bestand tegen lage temperaturen. De energiedichtheid zou vergelijkbaar zijn met li-ion-batterijen, maar de nieuwe kalium-ion batterij is een stuk veiliger.

Minder afhankelijk van de Chinezen

De kalium-ion batterij, ook bekend als KIB, gebruikt makkelijk verkrijgbare grondstoffen en is vrij van niet-duurzaam verkregen materialen, zoals kobalt, nikkel of koper. Een voordeel is dat het Westen hierdoor minder afhankelijk kan worden van lithium van Chinese leveranciers. 

Door de KIB te verpakken in het meest gebruikte celformaat wil Group1 aantonen dat het een goed alternatief kan zijn voor de huidige batterijen die op lithium zijn gebaseerd. De compatibiliteit zou geen probleem zijn. Het 18650-celformaat is het populairste batterijformaat ter wereld en zit in tal van producten, van zaklampen tot laptops, en van powerbanks tot elektrische auto’s.

John B. Goodenough

De goede prestaties van de nieuwe KIB-batterij zijn mede te danken aan het speciaal ontworpen kathodemateriaal van Group1, genaamd Potassium Prussian White. Dat materiaal werd voor het eerst ontwikkeld in het laboratorium van Nobelprijs-winnaar John B. Goodenough, die ook de uitvinder van de lithium-ion batterij was. "Deze innovatie is het resultaat van jarenlang toegewijd onderzoek en productontwikkeling", zegt Alexander Girau, CEO van Group1.

Het bedrijf levert de komende tijd samples van de nieuwe batterij aan meerdere fabrikanten. Dat is volgens Girau een eerste stap op weg naar een 'brede acceptatie van deze technologie', maar het is nog niet bekend wanneer de nieuwe batterij op de markt komt. 

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.