© Forge Battery

Deze nieuwe EV-batterij laadt op in 10 minuten

Deze EV-batterij laadt op in 10 minuten en komt binnenkort op de markt

7 augustus om 22:30
Laatste update: 7 augustus om 22:31

Het Amerikaanse bedrijf Forge Battery brengt een nieuwe lithium-ion accu op de markt die de auto-industrie op zijn kop zou kunnen zetten. De batterij belooft niet alleen een hoge energiedichtheid, maar kan ook razendsnel opladen.

De nieuwe batterijcel van Forge Battery, de Gen 1.1 Supercell, biedt een energiedichtheid van 300 wattuur per kilogram. Dat is flink meer dan de huidige standaard en kan zorgen voor een grotere actieradius van elektrische auto's.

Maar het échte nieuws is de laadsnelheid. De Supercell kan volgens Forge Battery in slechts 10 minuten volledig worden opgeladen. Dat is sneller dan de meeste smartphones. Volgens het bedrijf kan dat zonder in te leveren op de levensduur van de batterij.

Speciale nanocoating

Deze prestaties worden mogelijk gemaakt door een speciale nanocoating ontwikkeld door Forge. Deze dunne laag wordt aangebracht op zowel de anode als kathode, de twee polen van de batterij. Hierdoor kunnen anodes met een hoog siliciumgehalte worden gebruikt en kan de cel op hogere spanningen werken.

Silicium heeft een aanzienlijk hogere theoretische capaciteit om lithiumionen op te slaan vergeleken met het traditioneel gebruikte grafiet. 

Niet alleen voor auto's

De Gen. 1.1 Supercell is niet alleen geschikt voor elektrische auto's. Forge Battery mikt ook op elektrische vrachtwagens, offroad-voertuigen, motorfietsen en zelfs luchtvaart- en defensietoepassingen.

Het bedrijf wil in 2026 starten met de productie van Supercells op grote schaal. Dat zal gebeuren in een nieuwe gigafabriek bij Raleigh, North Carolina. Het bedrijf beweert dat de productiekosten 20 procent lager liggen dan de huidige industriestandaard.

Lees meer nieuws over energie en volg het met onze nieuwsbrief.