Dit is waarom Google de stekker uit de Chromecast trekt

©Verge

Dit is waarom Google stopt met de Chromecast
8 augustus om 19:58
Laatste update: 8 augustus om 21:05

Google kondigde eerder deze week de opvolger van de Chromecast aan: de nieuwe Google TV Streamer. Een topvrouw van het bedrijf verklaart nu het besluit om na ruim elf jaar afscheid te nemen van de Chromecast.

Van de Chromecast zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen verkocht, maar ondanks het grote verkoopsucces stopt Google nu met de betaalbare hdmi-dongle. De Chromecast is de komende weken nog wel te koop, zolang de voorraad strekt, maar daarna verdwijnt de tv-gadget van de markt.

De opvolger is de nieuwe Google TV Streamer: een groter apparaat met betere specs, een ethernet-aansluiting, allerlei AI-functies en smart home-mogelijkheden. En daar hoort ook een andere prijs bij: 119 euro. Dat terwijl de Chromecast met Google TV maar 40 euro kost.

Van budget naar 'premium'

Google zegt dat er nu zoveel concurrentie van goedkope streaming-sticks is dat het zich met zijn nieuwe TV Streamer op een ander segment richt. De nieuwe gadget moet met zijn betere specs een soepelere ervaring bieden dan de soms wat trage Chromecast. In gesprek met The Verge benadrukt Google-topvrouw Shalini Govil-Pai, die de leiding heeft over het Google TV-team, dat de nieuwe streaming-speler veel meer een 'premium product' is vergeleken met de Chromecast. 

De Google TV Streamer ontstond volgens Govil-Pai als een reactie op de vraag uit de markt. "Veel van onze gebruikers zeiden: de Chromecast is geweldig en erg goedkoop, maar we kunnen nu goedkope apparaten van veel fabrikanten krijgen." Denk bijvoorbeeld aan de Amazon Fire TV Stick

Nvidia Shield en Apple TV

Google verandert nu van koers en heeft nu een streamingspeler van een betere kwaliteit, die zich kan meten met concurrenten als de Nvidia Shield, een populaire Android TV-streamer. Bij de ontwikkeling van de Google TV Streamer keek het team volgens Govil-Pai ook nadrukkelijk naar de Nvidia Shield. Uiteraard is de nieuwe settopbox ook een concurrent voor de Apple TV 4K, maar die noemt de topvrouw niet. 

De Google TV Streamer heeft weliswaar een chip die 22 procent sneller is dan de Chromecast, maar de prestaties zouden alsnog onder die van de Nvidia Shield kunnen liggen. Google had er ook een snellere Tensor-chip in kunnen stoppen, maar om de prijs laag te houden zag het bedrijf daarvan af. Govil-Pai: "We weten niet of er functionaliteit is die mensen daadwerkelijk zou overtuigen om duurdere prijspunten te kopen dan deze, maar over het algemeen zijn mensen er waarschijnlijk nog niet klaar voor."

Smart home

De Google TV Streamer kan ook dienen als een middelpunt van je smart home. Zo kun je met het Google Home-paneel snel je lampen bedienen en beelden van beveiligingscamera's bekijken. Ook is er ondersteuning voor de Matter-standaard en het Thread-protocol ingebouwd. 

Met de Gemini AI-functies kun je bijvoorbeeld screensavers genereren en kun je een samenvatting krijgen van de reviews van series en films. Die informatie is voortaan afkomstig van nog meer bronnen dan alleen IMDB en Rotten Tomatoes. Volgens Govil-Pai kunnen de nieuwe AI-modellen je betere aanbevelingen geven vergeleken met wat Google TV tot nu toe deed. "Bijvoorbeeld: een serie is misschien niet geweldig voor iedereen, maar wél een aanrader voor de liefhebbers van sci-fi. Dat soort aanbevelingen kunnen we nu geven."

Lees meer over het einde van de Chromecast en de nieuwe Google TV Streamer.