©Unsplash

Instagram is weer beschikbaar in Turkije

Je kunt weer op Instagram vanaf je vakantie in Turkije

12 augustus om 07:30

De Turkse overheid staat Instagram weer toe. Het was 9 dagen geblokkeerd omdat het social medium niet zou voldoen aan de wet- en regelgeving in dat land. Meta gaat het een en ander aanpassen waardoor je vanaf je resort gewoon weer Stories en Reels kunt posten.

"Als resultaat van onze onderhandelingen met Instagram-vertegenwoordigers zullen we de toegangsblokkade opheffen... Ze hebben beloofd te zorgen dat het aan onze eisen voldoet met betrekking tot misdrijven en de censuur die aan gebruikers wordt opgelegd," zei minister van Transport en Infrastructuur Abdulkadir Uraloglu. De misdrijven waar hij op doelt zijn ernstige misdrijven, zoals moord, drugshandel, mishandeling en aanranding.

Instagram-posts geblokkeerd

Meta zal posts verwijderen die ‘terroristische propaganda’ bevatten of elementen van de genoemde misdrijven, stelt de minister. De blokkade van Instagram werd vooral veroorzaakt door specifieke posts, namelijk condoleanceposts over de moord op de Palestijnse Hamas-leider Ismail Haniyeh. Volgens een hooggeplaatste in de Turkse overheid werden die posts geblokkeerd en was dat censuur. Turkije is tegen de aanvallen van Israël op Gaza en wil een onmiddellijk staakt-het-vuren. 

Echter, de blokkade van Instagram zorgde voor luid protest van zowel gebruikers als kleine bedrijven. Voor die laatste categorie is Instagram een belangrijke manier om (potentiële) klanten te bereiken. Instagram is een heel belangrijk medium in Turkije: van landen die Instagram het meest gebruiken staat Turkije op de vijfde plaats met meer dan 57 miljoen gebruikers. 

Turkije

Het is lang niet voorgekomen dat Instagram zo lang in een land werd geblokkeerd. Turkije zelf staat erom bekend vaker bepaalde sites en apps te blokkeren. Zo hebben WhatsApp, Facebook, Wikipedia en YouTube ook allemaal wel eens een tijdelijke ban gehad. Wel is het vaak te omzeilen door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken, al maakt Turkije dat ook moeilijk door veel populaire VPN-aanbieders ook te blokkeren. 


Meer Instagram en mis niets met onze Bright-app.