© Bing

Nooit meer opladen dankzij deze nucleaire batterij

Met deze nucleaire batterij hoef je een apparaat nooit meer op te laden

13 augustus 2024 om 20:40

Twee Amerikaanse bedrijven, Kronos Advanced Technologies en Yasheng Group, hebben aangekondigd samen te werken aan de ontwikkeling van een nucleaire mini-batterij. Deze batterij zou een levensduur van maar liefst 50 jaar hebben, zonder ooit te moeten worden opgeladen.

De batterij is eigenlijk geen echte batterij, maar een zeer kleine nucleaire reactor. Het apparaat werkt op basis van het isotoop Nikkel-63. Atomen van deze radioactieve stof ontbinden gedurende een periode van 50 jaar, waarbij geleidelijk aan energie vrijkomt die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit. 

Daardoor kan de batterij zonder opladen blijven functioneren. Na de ontbinding is het restmateriaal niet meer radioactief. Kernbatterijen zijn niet afhankelijk van kettingreacties, zoals in kerncentrales, waardoor er ook geen risico is op een meltdown.

Winst delen

De batterij is volgens de twee bedrijven geschikt voor een groot aantal toepassingen, zoals medische apparaten, ruimtevaart, militaire doeleinden en IoT-apparaten. Dit maakt het waardevol voor situaties waarin langdurige en betrouwbare energieopslag cruciaal is.

Kronos zal de patentaanvragen in Noord-Amerika afhandelen, terwijl Yasheng dat in China zal doen. Beide bedrijven delen 10 procent van de royalties die ze in hun respectieve markten verdienen met elkaar. Op die manier willen ze hun winst maximaliseren en concurrenten het vuur aan de schenen leggen door in verschillende markten actief te zijn.

Concurrent

De samenwerking tussen de Amerikaanse bedrijven volgt op de introductie eerder dit jaar van de BV100, een vergelijkbare nucleaire batterij van het Chinese bedrijf Betavolt. Deze batterij, ter grootte van een munt, bevindt zich momenteel in de testfase.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.