©Android

Nieuwe Google-telefoons hebben nog geen Android 15

Android 15 laat nog wat langer op zich wachten - dit is waarom

13 augustus om 22:12
Laatste update: 13 augustus om 22:53

De nieuwe Google Pixel 9-smartphones hebben veel vernieuwingen, maar één ding hebben ze nog niet: Android 15. Normaal gesproken geeft Google zijn nieuwe Pixel-telefoons direct bij de lancering als eerste de volgende Android-versie, maar dit jaar is alles anders.

Android-gebruikers keken bij het Made by Google-event vanavond ook uit naar een mogelijke aankondiging door Google over Android 15. Die kwam er niet, want het nieuwe mobiele systeem is nog lang niet klaar. De nieuwe Google Pixel 9-telefoons worden dan ook gelanceerd met nog Android 14 aan boord.

De aanpak van dit jaar is ongebruikelijk voor Google. Zo waren de Pixel 8 en Pixel 8 Pro vorig jaar de eerste smartphones met Android 14 en hetzelfde was het geval voor de meeste voorgangers, die steeds als eerste de nieuwste Android-versie hadden. Maar dat lukt niet bij de Pixel 9-telefoons en dat valt goed te verklaren.

De Pixel 9-lancering vindt nu veel eerder plaats dan die van de vorige Pixel-series. Die kwamen meestal rond oktober pas op de markt. Google heeft momenteel gewoon meer tijd nodig om Android 15 te testen.

Android 15 komt later dit jaar

In het najaar zullen we ongetwijfeld meer horen over Android 15. Van het systeem verscheen in mei de tweede publieke bèta. Onlangs werd de vierde bèta uitgebracht voor ontwikkelaars. De Pixel 9-telefoons hebben wel allerlei nieuwe AI-functies, daar hebben ze geen Android 15 voor nodig.

Google heeft eerder dit jaar al gezegd om voortaan Android-releases uit te brengen wanneer ze klaar zijn in plaats van een vaste planning aan te houden. Met de Android 15-bètaversies lijkt het ook iets langer dan normaal te duren. 

Hoeveel Android-updates krijg je?

Google belooft bij de Pixel 9-toestellen opnieuw zeven jaar aan OS-updates, maar je zou dan dus één Android-update minder krijgen dan bij de Pixel 8. Google kan overigens tegen die tijd altijd nog beslissen om de Pixel 9's alsnog de nieuwe Android-versie te geven.

Lees meer nieuws over Android en mis niets met onze nieuwe app.