Deze ingrijpende maatregel moet de macht van Google breken

©Freepik

Justitie wil de macht van Google breken met deze maatregel
14 augustus om 00:36
Laatste update: 14 augustus om 02:05

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie wil Google mogelijk dwingen om het bedrijf op te splitsen. Dat is een serieuze optie geworden na het belangrijke vonnis van de rechter vorige week. De federale rechter veroordeelde Google wegens een illegaal monopolie. Justitie wil doorpakken en werkt aan een voorstel voor harde maatregelen tegen de techreus.

De Amerikaanse Justitie overweegt een verplichte opsplitsing van Google in meerdere bedrijven. Dat ziet het ministerie als een van de manieren om de grote macht van het techbedrijf te breken. Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen die op de hoogte zijn van de plannen.

Als het zover komt, zou het een historische stap zijn. Ruim twintig jaar geleden probeerde de Amerikaanse overheid ook al om Microsoft op te splitsen, vanwege illegale monopolisering met Windows, maar dat mislukte uiteindelijk.

Contracten met Apple en Samsung verbieden

De Amerikaanse overheid wil volgens Bloomberg verbieden dat Google exclusieve afspraken maakt met grote partijen als Apple en Samsung. Google betaalde al 26 miljard dollar om de standaard ingestelde zoekmachine op apparaten van grote bedrijven te zijn. Daarvan ging maar liefst 20 miljard naar Apple.

Justitie kan ook kiezen voor minder zware sancties, zoals Google dwingen om meer data te delen met concurrenten en meerdere maatregelen om te voorkomen dat het bedrijf oneerlijke voordelen krijgt op AI-gebied.

Android en Chrome afsplitsen

Als de Amerikaanse Justitie het plan voor de opsplitsing doorzet, dan moet Google waarschijnlijk het mobiele systeem Android en de webbrowser Chrome afstoten. Ook wordt een verplichte verkoop van het advertentiesysteem Google AdWords overwogen.

Google gaat in hoger beroep tegen het vonnis, maar de federale rechter heeft beide partijen intussen al gevraagd om op korte termijn plannen te maken om de concurrentie te herstellen.

Het ministerie van Justitie ziet het verplicht afstoten van Android, dat op ruim 2,5 miljard apparaten staat, als een van de belangrijkste stappen. Google dwingt fabrikanten van Android-apparaten om zijn zoekwidget en Google Chrome-browser te installeren, op een manier waarop deze niet verwijderd kunnen worden. Doen fabrikanten dat niet, dan krijgen ze geen toegang tot de populaire Google-apps, zoals Gmail en Google Maps, en tot de appwinkel Google Play Store.

Omstreden AI-functie in zoekmachine

De Amerikaanse Justitie kijkt ook heel kritisch naar de nieuwe AI-resultaten in de zoekmachine. Deze AI Overviews vatten automatisch informatie afkomstig van websites samen, maar Google staat website-uitgevers niet toe om zich volledig af te melden voor het gebruik van hun content in de AI-functie. De AI Overviews staan momenteel alleen nog in de zoekresultaten van Amerikaanse gebruikers.

Microsoft bleef één bedrijf

Een gedwongen opsplitsing van Google zou de grootste van een Amerikaans bedrijf zijn sinds telecombedrijf AT&T in de jaren 80 werd ontmanteld. In 2000 oordeelde een Amerikaanse rechter ook dat Microsoft opgesplitst moest worden, maar uiteindelijk wist de Windows-maker dat te voorkomen. De slepende antitrust-zaak tegen Microsoft eindigde in 2004 met een schikking.

Volg meer belangrijk tech-nieuws met onze nieuwsbrief en ons WhatsApp-kanaal.