© Genius Sports

Dankzij iPhone-beelden weet de VAR precies of het buitenspel is

De VAR ziet precies of het buitenspel is dankzij dit systeem met iPhones

15 augustus om 02:23
Laatste update: 15 augustus om 03:03

De Engelse Premier League stapt dit najaar over op een nauwkeuriger en sneller systeem dat de videoscheidsrechter (VAR) helpt om buitenspel te bepalen. De huidige systemen met dure 4K-camera's maken plaats voor tientallen iPhones langs het veld. Dat iPhone-systeem moet preciezer en sneller werken.

Het bedrijf Genius Sports heeft een systeem ontwikkeld dat nog beter moet zijn in het controleren op buitenspel. De technologie maakt hierbij nauwkeurige 3D-weergaven van elke voetballer. Dat wordt al langer gedaan met duurdere camera’s, maar volgens Genius is dit ook mogelijk door minstens 28 iPhones langs het veld op te stellen.

Tienduizend datapunten per speler

De iPhone 14 Pro's of nieuwer leggen tot 200 beelden per seconde vast, terwijl de huidige VAR-systemen er maar 50 tot 60 per seconde aankunnen. Dit vergroot de kans dat het exacte moment van het spelen van de bal heel precies kan worden bepaald. 

De iPhone-beelden gaan in real-time naar een systeem, dat tussen 7000 en 10.000 datapunten per speler volgt. Dat zijn er veel meer dan voorgaande systemen, die maar naar 30 tot 50 datapunten per voetballer keken. Het nieuwe systeem moet zodoende nog beter kunnen controleren of een speler wel of niet buitenspel stond. 

Sneller het oordeel naar de scheidsrechter

Met behulp van AI kan het systeem sneller uitsluitsel geven. Daardoor kan de VAR eerder dan nu aan de scheidsrechter doorgeven of een doelpunt wel of niet moet worden afgekeurd. Daardoor hoef je als supporter dus ook minder lang in spanning te zitten.

Het nieuwe systeem wordt pas later dit jaar ingevoerd. Dan moet blijken of deze buitenspeltechnologie in de praktijk echt zoveel beter werkt dan de vorige methodes. De wedstrijden uit de Premier League zijn in Nederland te bekijken bij Viaplay

Lees meer iPhone-nieuws en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.